Goodwillerin kuluttajatutkimuksen perusteella jopa kahdella kolmesta kuljettajasta olisi joskus tarvetta varmistaa ajokuntonsa. Kuva: Goodwiller Oy.

Ajokuntoinen vai ei? Rattiin yhden testin taktiikalla

Oululainen startup-yritys keksi yhdistää VTT:n kehittämän painetun älyn teknologian biokemialliseen anturiin. Näin sai alkunsa helppokäyttöinen promilletesti.

Juttu on ilmestynyt osana Innovaatioita isänmaasta -sarjaa Kemia-lehdessä 6/2017.

Leena Laitinen

Takana on yksi 0,33 litran keskiolut ja vartin odotus. Koehenkilö painaa testiliuskan pariksi sekunniksi kieltään vasten. Vihreä kontrollialue tummenee, keltainen testialue pysyy valkoisena.

Testin perusteella veren alkoholipitoisuus on alle 0,2 promillea. Onko tulos luotettava?

”Erittäin luotettava”, vastaa Promilless-testin kaupallistaneen Goodwiller Oy:n toimitusjohtaja Petri Särke, jonka mukaan syljen ja veren alkoholipitoisuudet kulkevat tarkasti käsi kädessä.

Vuonna 2013 perustetun Goodwillerin viisihenkisessä tiimissä on niin biokemian ja teknologian kuin liiketoiminnan osaajia. Liikeidea sai alkunsa, kun perustajat kohtasivat toisensa oululaisessa yrityskiihdyttämössä.

Hyvinvointituotteiden markkinoille tähtäävän yrityksen ensimmäinen kaupallinen tuote yhdistää VTT:n kehittämän painetun älyn teknologian
biokemialliseen anturiin, joka tunnistaa syljestä alkoholin.

Testi perustuu tunnettuihin entsymaattisiin reaktioihin ja ainesosiin, jotka painetaan testiliuskalle. Olemme kehittäneet tuotetta yhteistyössä VTT:n kanssa ja patentoineet kansainvälisesti tuotteen perusrakenteen ja toiminnallisuuden.”

VTT:n projektipäällikkö Marika Kurkinen kertoo painettavan älykkyyden mahdollistavan testiliuskojen nopean ja edullisen massavalmistuksen.

Samaa tekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi iholle puettavissa antureissa ja taipuisissa aurinkokennoissa.”

Kohti vastuullista käyttöä

Testiä on ollut viime keväästä lähtien saatavilla useissa kauppaketjuissa ja apteekeissa. Ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet Särkelän mukaan hyvin, ja kuluttajien palaute on ollut myönteistä.

”Tavoitteenamme Suomessa on parintuhannen jakelupisteen verkosto ja miljoonaluokan liikevaihto. Kansainvälisillä markkinoilla potentiaali on kymmeniä kertoja suurempi.”

Särkelän mukaan vastaavaa helppoa jokamiehen promilletestiä ei löydy kotimaan markkinoilta eikä juuri kansainvälisiltäkään.

”Tarjolla on puhallettavia kuluttaja-alkometrejä, joiden luotettavuutta on kritisoitu. Sylkitestejä on maailmalla lähinnä sairaala- ja laboratoriokäytössä.”

Suomessa on laillista ajaa autoa, jos veren alkoholipitoisuus on alle 0,5 promillea. Indikaatiorajan asettaminen 0,2 promilleen pohjautuu Särkelän mukaan sekä kuluttajakyselyyn että yhtiön kasvustrategiaan.

”Vastaajien enemmistö piti raja-arvoa 0,2 sopivana, mikä kertoo vastuullisesta asennoitumisesta.”

”Sama testi voidaan viedä esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan, joissa ajokelpoisuuden raja-arvo on juuri 0,2 promillea.”

Kotona koehenkilö suorittaa uuden testin kolmannen keskioluttölkin jälkeen. Testialue tummenee puolessa minuutissa.

”Tyypillinen tulos aikuiselle miehelle”, Särkelä kommentoi.

”Rattiin ei nyt kannattaisi lähteä.”

Lue myös:

Suomalainen pikatesti mittaa alkoholipromillet syljestä – kohti kansainvälistä läpimurtoa yhdessä intialaisyrityksen kanssa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia