Suomalainen pikatesti tunnistaa lintuinfluenssan ja muut eläimissä leviävät influenssavirukset

Turkulaisen infektiodiagnostiikan laitevalmistajan ArcDia Oy:n kehittämät pikatestit löytävät lintuinfluenssan nopeasti. Testit ovat jo terveydenhuollon käytössä.

Suomalaisyhtiön influenssavirus A -testit tunnistavat paitsi H5N1-viruksen eli lintuinfluenssaviruksen myös muut eläinten levittämät, mahdollisen pandemiariskin aiheuttavat virukset.

Tällaisia viruksia ovat esimerkiksi H9N2, H7N3, H2N2 ja H7N9.

Automatisoitu MariPoc-diagnostiikkajärjestelmä sopii yhtiön mukaan erityisesti akuuttien infektioiden nopeaan testaamisen perusterveydenhuollossa, päivystyspoliklinikoilla ja apteekkien terveyspisteissä.

Antigeenitestin tulos saadaan parissakymmenessä minuutissa, joten lääkäri pääsee päättämään mahdollisesti tarvittavasta hoidosta heti.

Lisäksi testi tunnistaa samasta näytteestä kymmenen muutakin taudinaiheuttajaa, joten oikea syy oireille löytyy melko varmasti, vaikka kyse ei olisikaan lintuinfluenssasta.

Pikatesti soveltuu hyvin todennäköisesti myös eläinperäisille näytteille, mutta sen osoittamiseksi tarvitaan yhteistyötä yritysten ja viranomaisten välillä.

Parempi valmius kuin koronan iskiessä

Uuden pandemian uhka alkoi leijua ilmassa jo ennen kuin edellisestäkään on kokonaan päästy. ArcDian toimitusjohtajan Janne Koskisen mukaan tilanne on nyt kuitenkin edelliskertaa parempi.

”Kotimainen terveydenhuolto ja testivalmistus ovat valmiimpia mahdolliseen ihmisten lintuinfluenssaepidemiaan kuin oltiin covid 19 -pandemiassa”, Koskinen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan MariPoc-pikatestit on suunniteltu niin, että ne löytävät influenssaviruksen riippumatta kausivaihtelusta tai viruksen alatyypistä.

”Toisin kuin koronaviruksen tapauksessa lintuinfluenssalle ei tarvita uutta testikehitystä tai uusia hyväksymisprosesseja.”

Koskisen mielestä koronapandemia osoitti, että testauksen keskitetty toimintamalli on kallis, hidas ja kömpelö.

”Paikallisesti ja hajautetusti tuotettu pikatestaus on ratkaisu nopeasti muuttuviin testaustarpeisiin. Laajamittainen testaus voitaisiin nyt toteuttaa sujuvasti ja paikallisesti.”

Pilveen kerättävä tieto tuottaa kokonaiskuvaa

Tuotepäällikkö Jami Penttilän mukaan lintuinfluenssan mahdollinen siirtyminen ihmisiin havaittaisiin pikatestausta hyödyntämällä viipymättä. Näin ehdittäisiin ehkäistä jatkotartunnat.

Myös lääkityksen osalta ollaan koronaan verrattuna hyvissä asemissa.

”Toisin kuin koronapandemian alussa, influenssaan on jo olemassa viruslääke. Ajoissa aloitettuna lääke nopeuttaa paranemista ja estää tartuntoja.”

ArcDian testausjärjestelmästä hyötyisivät tositilanteessa myös terveydenhuollon henkilöstö ja viranomaiset. Testitulokset menevät automaattisesti pilvipalveluun, joka tuottaa reaaliaikaista tilannekuvaa infektioista.

Vuonna 2008 perustettu ArcDia on lähtöisin Turun yliopistosta, jossa on tehty pitkään alan tutkimusta.

Päivi Ikonen

(Kuva ArcDia) Nopeilla antigeenitesteillä saadaan kiinni erityisesti tartuttavassa vaiheessa olevat potilaat. Vääriä positiivisia tuloksia tulee hyvin harvoin.

Lue myös:

Turkulaisen ArcDian koronatesti Euroopan markkinoille

ArcDian koronatesti valmis – löytää viruksen pikana

Suomalaiselta ArcDialta koronatesti terveyskeskuksille

Testien kehittäjät tahtovat koronan kuriin

Lääkekehittäjien jahti kiihtyy – korona on arvosaalis

Turun yliopiston sata vuotta sisukasta kemiaa

Suomessa on yrityksen hyvä syntyä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia