Suomalaislöytö: Ympäristökemikaalit nostavat myös kolesterolitasoa

Oulun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden mekanismin, joka aiheuttaa haitallisen LDL-kolesterolin nousua. Havainto voi selittää, miksi jotkut lääkkeet ja ympäristökemikaalit ovat kolesterolitason kannalta haitallisia.

Suomalaisryhmä osoitti ensimmäistä kertaa, että PXR-reseptorin aktivoituminen lisää kolesterolin tuotantoa maksassa ja nostaa etenkin haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.

Solujen kemiallista ympäristöä aistiva reseptori on keskeinen maksan lääkeaineenvaihdunnan säätelijä. Lisäksi PXR säätelee verenpainetta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Reseptoria aktivoivat monet lääkkeet, kuten rifampisiini-antibiootti, sekä ympäristön kemikaalit, kuten torjunta-aineet, palonestoaineet ja muovin lisäaineet.

Hormonihäirikköteorian laajennus

Tutkimusta johtanut farmakologian professori Jukka Hakkola vertaa lääkkeiden ja kemikaalien yhteyttä kolesterolitasoon hormonihäiriköihin, jotka häiritsevät sukupuolihormonien tasapainoa.

”Ilmiö voidaan tulkita hormonihäirikköteorian laajennukseksi”, Hakkola sanoo tiedotteessa.

”Ilmiötä ja sen taustalla vaikuttavaa mekanismia ei ole kuitenkaan aiemmin pystytty osoittamaan ihmisellä.”

Veren kolesterolitasoon vaikuttavat tunnetusti elämäntavat ja perinnölliset tekijät.

Oululaistulokset tuovat vahvaa näyttöä siitä, että myös ympäristön kemiallisella koostumuksella on osansa kolesterolin kohoamisessa.

”Koska kohonnut kolesteroli on tärkeimpiä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, voi kemiallisten aineiden aiheuttamalla kolesterolin kohoamisella olla merkitystä kansanterveydelle”, sanoo tutkimuksen toinen johtaja, professori Janne Hukkanen.

”Ominaisuus pitäisi karsia kemikaaleista pois”

Jatkotutkimuksissaan ryhmä selvittää, kuinka yleinen PXR-reseptorin aktivaatio on mekanismina, jolla lääkeaineet, ympäristökemikaalit ja niiden yhdistelmät vaikuttavat kolesterolitasoon.

Tutkijoiden tavoitteena on myös kehittää menetelmiä, joilla ympäristökemikaalien haitallisia metabolisia vaikutuksia voitaisiin ennustaa.

Tämä mahdollistaisi kemikaaleihin liittyvän säätelyn tehostamisen ja kansalaisten suojelun niiden haitallisilta vaikutuksilta.

”PXR:ää aktivoiva ominaisuus pitäisi pyrkiä karsimaan pois lääkkeistä sekä ympäristöön ja siten myös ihmisiin päätyvistä kemiallisista aineista”, Hakkola sanoo.

Tutkimuksen tekemiseen osallistui tutkijoita myös Helsingin, Turun ja Örebron yliopistoista sekä Admescope Oy:stä. Tulokset julkaisi British Journal of Pharmacology.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia