Suomalaisten Kemistien Seura palkitsi kiertotaloutta toteuttavan Brightplus Oy:n

Suomalaisten Kemistien Seura on myöntänyt vuoden 2022 Kiertotalousinnovaatiopalkintonsa oululais-tamperelaiselle Brightplus Oy:lle.

Palkinnon perusteena on yhtiön innovatiivinen, kiertotalouden kemiaan liittyvä liiketoimintaidea.

Tunnustus jaettiin Chembio Finland -tapahtumassa 8. kesäkuuta. Avajaispäivän huipentaneessa tilaisuudessa palkittiin myös Maija Aksela, Risto Lammintausta ja Niklas von Weymarn.

”Palkinto oli todella iloinen yllätys. Tiimimme on tehnyt intohimolla työtä vihreän kemian teknologian eteen, ja tämä osoittaa, että olemme oikealla asialla”, sanoo Brightplus Oy:n toimitusjohtaja Milja Hannu-Kuure.

”Meillä on alusta asti ollut vahva usko siihen, että kestävän kehityksen innovaatioilla on merkitystä tuleville sukupolville.”

Palkintokriteerit painottavat kemiaan kytkeytyvää innovaatiota, joka tuottaa sekä ympäristö- että taloudellista hyötyä. Ne kriteerit vuonna 2014 perustettu Brightplus täyttää.

Yhtiö käyttää raaka-aineenaan eri teollisuudenalojen sivuvirtoja, joista se valmistaa toiminnallisia biomateriaaleja.

”Sivuvirtojen hyödyntäminen on tekemisemme ytimessä”, toimitusjohtaja korostaa.

Oman tuotekehityksensä lisäksi yhtiö palvelee kumppaniyrityksiään niiden työssä.

”Yritykset haluavat olla mukana kestävän kehityksen mukaisessa siirtymässä ja tuoda markkinoille kestäviä tuotteita. Siinä me autamme niitä.

Biomuoveja ja biopinnoitteita moneen tarkoitukseen

Yhtiön kehittämällä BrightBio-teknologialla syntyy fossiilipohjaisia muoveja korvaavia biomuoveja ilman suuria muutoksia tuotantoprosessissa. Kehitystyön päärahoittajina ovat toimineet Nordic Option ja Pikespo Invest.

Idea lähti aikoinaan liikkeelle siitä, kun suomalaisen soijatehtaan tuotantoprosessissa syntyvä soijamelassi haluttiin jatkojalostaa hyötykäyttöön.

”Kemiaa ja materiaaliosaamista yhdistämällä saimme rakennettua tarkoitukseen sopivan ratkaisun.”

BrightBio-teknologian avulla voidaan sekä parantaa nykyisten biopohjaisten materiaalien ominaisuuksia ja suorituskykyä että luoda kokonaan uusia materiaaleja.

Yhtiön valmistamia biomuoveja voidaan käyttää muun muassa kuluttajatuotteissa, pakkausteollisuudessa, kosmetiikassa ja rakentamisessa.

Muovinkorvikkeiden lisäksi yritys tuottaa myös biopohjaisia pinnoitteita, joilla voidaan korvata vastaavia öljypohjaisia tuotteita.

”Teemme esimerkiksi paperin päälle tulevia pinnoitteita, joiden täytyy kestää kovaa mekaanista rasitusta mutta olla samalla hengittäviä”, Hannu-Kuure kertoo.

”Kartongin päälle valmistamamme ohut pinnoite estää öljyn ja veden läpäisyn ja mahdollistaa näin esimerkiksi ruokien säilyvyyden.”

”Aina avoimia uusille kehitysprojekteille”

Brightplusin tuotekehitys yhdessä kumppaniyritysten kanssa tapahtuu kysynnän mukaan.

”Meillä on sekä kotimaisia että ulkomaisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa räätälöimme sopivia ratkaisuja kunkin omiin tarpeisiin”, toimitusjohtaja kertoo.

”Olemme olleet yrityksenä onnekkaita, kun olemme saaneet niin hienoja kumppaneita turvaamaan matkaamme.”

Osa tuotteista on jo markkinoilla, mutta etenkin pinnoitekehityksessä on käynnissä useita hankkeita, joihin Brightplus parhaillaan hakee partnereita tuotteiden pilotointia varten.

”Olemme myös aina avoimia yhteydenotoille ja uusille kehitysprojekteille, joiden tavoitteena on saada aikaan uusia materiaaleja.”

Toimitusjohtajan mukaan yrityksen seuraavana askeleena on useiden tuotteiden kaupallistaminen ja sen jälkeen niiden valmistaminen.

”Tulevaisuus näyttää aurinkoiselta. Meillä on jo nyt kyky suuren mitan valmistukseen, ja aiomme myös jatkossa olla etukeulassa tekemässä muutosta kohti kestävämpää maailmaa.”

Palkinto kuvaa teollisuuden elementtivirtaa

Suomalaisten Kemistien Seuran myöntämä kiertotalouspalkinto The Thing on chileläisen graafisen muotoilijan Joel Menesesin Aalto-yliopistossa suunnittelema teos, jossa visualisoituu ja konkretisoituu teollisuuden elementtien virta.

Palkintoesineeseen on yhdistetty erilaisia valmistusmenetelmiä ja materiaaleja. Puu, metalli, muovi ja kivi on liitetty yhteen erilaisilla valutekniikoilla. Lopputulos on neljän elementin elegantti liittouma yhdessä geometrisessä muodossa.

Meri Hellsten

(Kuva Anu-Eveliina Mattila) Brightplus Oy:n palkinnon otti vastaan toimitusjohtaja Milja Hannu-Kuure.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia