Suomalaistutkimus mullistaa käsityksen pernasta

Valkosolut saapuvat pernaan pääasiassa punaisen aineen verisuonten kautta, kertovat Turun yliopiston syöpätutkijat. Suomalaisryhmä paljasti asian tuoreessa tutkimuksessaan, jonka julkaisi 29. maaliskuuta Science Immunology.

Tähän asti on uskottu, että valkosolut kulkeutuvat verenkierrosta pernaan valkoista ydintä kiertävän reunarakenteen kautta.

Tutkijat ovat myös etsineet valkosolujen liikennettä säätelevää molekyylia noin 30 vuotta, mutta sellaista ei ole aiemmin kyetty tunnistamaan missään alan laboratoriossa.

Akatemiatutkija Maija Hollménin ja professori Sirpa Jalkasen johtama ryhmä osoitti, että ryhmän jo aiemmin löytämä Clever-1-molekyyli säätelee valkosolujen liikennettä sekä hiiren että ihmisen pernaan.

Suomalaistulokset muuttavat perinpohjaisesti käsitystä pernasta, joka on suurin imukudoksemme ja keskeinen vasta-aineiden tuottaja.

Pernan punainen ydin poistaa vanhentuneet punasolut, ja vasta-aineet taudinaiheuttajia vastaan muodostuvat sen valkoisessa ytimessä. Pernan poistaminen altistaa ihmisen erilaisille mikrobi-infektioille.

Sirpa Jalkasen mukaan pernan immuunivasteita voidaan ehkä tulevaisuudessa säädellä salpaamalla tai aktivoimalla Clever-1-molekyylia.

Kuvassa perna, jonka valkosolualaluokat näkyvät eri värein immunohistologisessa värjäyksessä. Violetit solut tuottavat vasta-aineita.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia