Suomalaisyritykset rohmusivat eurooppalaiset kemianpalkinnot

Euroopan kemianteollisuuden vuoden 2019 Responsible Care -palkinnoista puolet tuli Suomeen. Kemira ja Neste veivät pääpalkinnot, ja Kiilto nappasi toisen kunniamaininnoista.

Vesikemiayhtiö Kemira voitti Responsible Care -ympäristövastuupalkinnon.

Suomalaisyritys palkittiin kierrätettyjen sivutuotteiden hyödyntämisestä juoma- ja jäteveden käsittelytuotteiden raaka-aineena Porin ferrisulfaattitehtaassa.

Ennen vuotta 2017 tehdas hankki ferrosulfaattia pääraaka-aineekseen alueella sijaitsevasta titaanidioksiditehtaasta, jonka sivutuote oli ferrisulfaatti.

Tammikuussa 2017 ferrosulfaatin saanti keskeytyi titaanidioksidilaitoksen tulipalon takia.

Kemira ryhtyi tällöin tutkimaan, voisiko se käyttää raaka-ainelähteenään läheistä ferrisulfaatin kaatopaikkaa. Kaatopaikalle oli viety titaanidioksidituotannon sivuvirtojen ylijäämämateriaalia.

Yhtiö onnistui jo vuoden 2017 aikana hyödyntämään 27 000 tonnia ferrisulfaattia. Tänä vuonna määrän arvioidaan kasvavan jopa 170 000 tonniin.

Vuosikymmenten sivuvirrat nyt hyötykäyttöön

Hyvin sujuneen testausjakson jälkeen Kemira ottaa nyt takaisin käyttöön noin 30 vuoden aikana kertyneitä teollisia sivutuotteita, jotka varmistavat raaka-aineiden riittävyyden vuosiksi eteenpäin. Kaatopaikalla on ferrisulfaatin raaka-ainetta useita miljoonia tonneja.

”Vedenkäsittelyalalla osataan jo hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja metallin raaka-aineena, mutta tämä hanke osoittaa, että monia mahdollisuuksia on vielä käyttämättä”, sanoo Kemiran yritysvastuujohtaja Rasmus Valanko.

”Parhaat sivutuotevirrat, kuten romurauta ja käytetty peittaliuos, on jo valjastettu käyttöön, mutta monet muut arvokkaat virrat heitetään kirjaimellisesti hukkaan”, Valanko huomauttaa.

Kemira pyrkii toimimaan toisin. Tätä nykyä jo 70–80 prosenttia kaikista raaka-aineista, joita Kemira käyttää vedenkäsittelyn saostusainetuotteissa, on muiden teollisuudenalojen kierrätettyjä sivutuotteita.

Neste palkittiin vastuullisena työpaikkana

Energiayhtiö Neste vei voiton vastuullisten työpaikkojen sarjassa.

Palkitsijat kiittävät suomalaisyhtiön maailmanlaajuista Way Forward to Safety -ohjelmaa, jonka avulla yritys on kyennyt parantamaan turvallisuustuloksiaan ja -kulttuuriaan merkittävästi.

Neste on muun muassa ottanut käyttöön tehokkaat prosessiturvallisuuden johtamisen järjestelmät. Lisäksi yhtiö on hyödyntänyt parhaita käytäntöjä ja tehnyt parannuksia kemikaaliturvallisuudessa.

Jokainen Nesteen tiimeistä on antanut julkisen turvallisuuslupauksen. Kuva: Neste Oyj

Työturvallisuutta on edistetty sitouttamalla siihen niin johto kuin koko muu henkilökunta. Kaikki yrityksen tiimit ovat antaneet julkisen turvallisuuslupauksen.

Terveelliseen työympäristöön, ennakoivaan terveysriskien hallintaan ja työhyvinvointiin satsaaminen on tuottanut näkyvää tulosta.

“Turvallisuus ja vastuullisuus sekä työskenteleminen yhdessä ovat strategiamme keskiössä, ja kiitos palkinnosta kuuluu koko henkilöstölle”, sanoo yhtiön henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson.

Neste on saanut tunnustusta vastuullisuudestaan aiemminkin. Global 100 -listaus noteerasi suomalaisyhtiön maailman kolmanneksi vastuullisimmaksi yritykseksi tammikuussa 2019.

Kiillolle tunnustus lämmön talteenotosta

Neljän pääpalkinnon lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa.

Niistä toisen sai liimayhtiö Kiilto edistyksellisestä lämmön talteenottojärjestelmästään, jota käytetään konsernin Lempäälän-tehtaan kiinteistöjen ja veden lämmityksessä.

Calefa Oy:n yhtiön toimittama järjestelmä hyödyntää hukkalämpöä, maalämpöä ja maakylmää. Järjestelmän ansiosta tehtaan energiankulutusta on kyetty pudottamaan vuositasolla 14 prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä 310 tonnia.

”Lisäksi olemme saaneet lisättyä tuotannon kapasiteettia ja tasalaatuisuutta sekä vakiinnutettua tuotantosuunnitelmia”, kertoo Kiilto Oy:n varatoimitusjohtaja Mikko Viljanmaa.

Yhtiö on tänä syksynä ottanut käyttöön samanlaisen järjestelmän myös sulateliimavalmistuksessa.

”Tavoitteenamme on olla hiilineutraali vuoteen 2028 mennessä.”

Vuosittaiset Responsible Care -palkinnot myöntää Euroopan kemianteollisuuden järjestö Cefic.

Kemikaaliturvallisuuden sarjan voitti belgialainen Solvay. Kansallisena kemianjärjestönä palkittiin Belgian kemian ja bioalan liitto Essenscia. Kunniamaininnoista toisen vastaanotti Venäjän kemistien seura.

Päivi Ikonen

(Pääkuva Kemira Oyj) Kemiran kehittämillä tuotteilla käsitellään maailmassa vuosittain vesimäärä, joka vastaa 320 miljoonan ihmisen vedenkulutusta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia