Suomen kvanttiosaajat tiivistävät yhteistyötään

Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT ovat solmineet yhteistyösopimuksen kvanttitieteen ja -teknologian alalla.

Uusi osaamiskeskittymä nimeltä IntituteQ kokoaa yhteen kansallisen kvanttiteknologian tutkimuksen, koulutuksen ja kaupallistamisen osaamisen.

Toimijoiden mukaan alan johtavien toimijoiden entistä tiiviimpi yhteistyö on edellytys Suomen menestymiselle yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa.

Aalto-yliopiston professorin Jukka Pekolan mukaan toimijoilla on kolme tavoitetta.

”Ensinnäkin haluamme koordinoida kansallista tutkimustyötä, toiseksi tarjota parasta mahdollista koulutusta sekä yliopistoissa että teollisuuden koulutusohjelmissa ja kolmanneksi edistää innovaatioiden syntymistä”, Pekola linjaa.

Aalto-yliopistolla, Helsingin yliopistolla ja VTT:llä on entuudestaan vuosikymmenten kokemus kvanttitieteen ja -teknologian tutkimuksesta ja opetuksesta.

”Koulutusresurssien yhdistäminen ja kansallinen koordinointi mahdollistavat monipuolisemman koulutustarjonnan ja sitä kautta osaamisen laajentamisen ja kasvattamisen”, sanoo professori Sabrina Maniscalco Helsingin yliopistosta.

Ensimmäinen kvanttitietokone rakenteilla

VTT:n kvanttiteknologiasta vastaavan päällikön Himadri Majumdarin mukaan kvanttiteknologia luo tulevaisuudessa eksponentiaalisia kasvumahdollisuuksia.

”Haluamme osallistaa ja kutsua yhteistyöstä kiinnostuneet toimijat, niin yritykset kuin instituutiotkin, ympäri Suomea liittymään mukaan ekosysteemiimme.”

Suomen ensimmäistä kvanttitietokonetta rakennetaan parhaillaan VTT:n johtamassa hankkeessa, jossa on mukana myös suomalainen IQM-yritys.

”Suomalaiset yritykset tekevät jo kvanttiteknologian laitteita ja ohjelmistoja sekä tarjoavat asiakkailleen kvanttiteknologiaa hyödyntäviä palveluita. Me haluamme tehdä näiden yritysten kanssa yhteistyötä”, Majumdar korostaa.

(Kuva: Aalto-yliopisto) Jäähdyttimen sisällä oleva kylmä levy. Iso osa kvanttitutkimuksesta tehdään lähellä absoluuttista nollapistettä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia