Sydämen vajaatoimintaan haetaan teholääkettä

Itä-Suomen yliopistossa rakennetaan uutta, tehokasta lääkettä sydämen vajaatoiminnan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Lääke olisi ensimmäinen laatuaan.

Business Finland on myöntänyt professori Pasi Tavin vetämälle tutkimushankkeelle Tutli-rahoituksen (Tutkimuksesta liiketoimintaa).

Exercise mimetic drug molecules -hankkeen lähtökohtana ovat tutkijoiden kehittämät molekyylit, joilla voidaan vaikuttaa sydämen vajaatoimintaan johtaviin solutason mekanismeihin.

”Kehittämämme yhdisteet uudelleenohjelmoivat solujen geenien ilmentymistä”, Tavi kertoo.

Hänen mukaansa lääkeyhdisteet saavat soluissa aikaan samanlaisia myönteisiä vaikutuksia kuin liikunta. Näin ne estävät sydämen vajaatoiminnan etenemistä.

”Niillä voidaan myös lievittää jo puhjennutta tautia”, professori sanoo.

Päämääränä maailmanmarkkinat

Tavoitteena on tuotteistaa lääkemolekyylit ja perustaa niiden ympärille yritys, joka tähtäisi maailmanlaajuisille markkinoille.

Tarve sydämen vajaatoimintaa tehokkaasti hoitavalle lääkkeelle on suuri, sillä toistaiseksi ei ole hoitomuotoa, joka kunnolla tepsisi tautiin.

Sydämen vajaatoiminnasta on väestön ikääntyessä tullut erittäin yleinen vajaakuntoisuuden, sairastavuuden ja kuolleisuuden syy.

Tätä nykyä sydämen vajaatoiminta aiheuttaa kaksi prosenttia kaikista terveydenhuollon kustannuksista Euroopassa.

Taudin oireiden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden vuosittaiset markkinat ovat nyt arvoltaan liki 5,5 miljardia euroa. Markkinat kasvavat 15 prosentin vuosivauhtia.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia