Synnyttäjän saamat antibiootit vaikuttavat lapsen suolistoon

Äidin synnytyksen yhteydessä saama antibiootti muuttaa lapsen suoliston mikrobistoa yhtä paljon kuin suoraan lapselle annettu suonensisäinen antibiootti.

Havainnon tekivät Oulun yliopiston tutkijat, joiden mukaan lapsen suoliston mikrobiomi muuttuu sekä nopeasti että pitkäksi aikaa.

Antibioottia saaneilla lapsilla oli vähemmän Bacteroidetes-ryhmän bakteereita ja enemmän Firmicutes-ryhmän bakteereita kuin niillä lapsilla, jotka eivät saaneet antibiootteja syntymänsä jälkeen.

Erot säilyivät kuuden kuukauden ikään saakka, jolloin tutkimuksen viimeiset näytteet kerättiin.

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä tutki samasta aineistosta lasten ja äitien ulosteen antimikrobiresistenssiä aiheuttavat bakteerien geenit.

He havaitsivat, että synnytyksessä ja sen jälkeen annetut antibiootit lisäsivät antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien osuutta lapsen suolistossa.

Aiemmin on osoitettu, että myös keisarileikkaus muuttaa lapsen suoliston bakteeriflooraa nopeasti ja pitkäaikaisesti.

Suolen mikrobiomin muutokset saattavat olla yhteydessä lapsen terveyteen, mutta asia vaatii lisäselvityksiä.

Antibiootit pelastavat sekä äitien että lasten henkiä, joten niiden käyttöä kannattaa toistaiseksi jatkaa nykykäytännön mukaisesti, tutkijat toteavat.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

(Kuvassa) Synnyttävälle äidille annetut antibiootit muuttavat lapsen suoliston bakteeristoa. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, vaikuttaako tämä lapsen terveyteen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia