Syvällä Suomen kallioperässä on valtava aiemmin määrittämätön puhtaan energian varasto, kertoo Geologian tutkimuskeskus GTK.
GTK:n tutkijat kartoittivat syvän geotermisen energian potentiaalia 10 kilometrin syvyyteen saakka. Kartoituksen perusteella he laativat uuden kartan, joka sisältää lupaavimmat geotermisen energian tuotantoalueet.
Kartta-aineisto kertoo myös, missä syvyydessä saavutetaan sadan celsiusasteen lämpötila.
GTK:n jo aiemmin julkaisemat kartat paljastavat, että maankamaran ylimpään 300 metriin on varastoitunut energiaa noin tuhat kertaa koko Suomen energiantuotannon verran.
Myös pohjavedestä on tutkimuskeskuksen mukaan hyödynnettävissä paikallisesti merkittävä määrä lämmitys- ja viilennysenergiaa.
Kuumuus huokuu maapallon ytimestä
Geoterminen energia on maan sisältä tulevaa lämpöä, jonka on varastoitunut syvälle maankuoreen. Sen lähteenä ovat maapallon ytimestä johtuva energia sekä lämpö, joka syntyy, kun maapallon kuoren radioaktiiviset mineraalit hajoavat.
Geoenergia eli maalämpö on puolestaan peräisin sekä maan sisältä että auringon säteilystä.
Sekä maalämpö että geoterminen energia ovat uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa.
Geotermistä energiaa voidaan käyttää suoraan kaukolämmön tuotantoon, mutta meidän geologisissa oloissamme lämmön talteenotto ei ole helppoa. Graniittinen kallioperä on erittäin kovaa.
Energiayhtiö St1 yrittää kuitenkin ratkaista haasteen. Yhtiö kaavailee Suomen ensimmäistä geotermistä syvälämpövoimalaa Espoon Otaniemeen.
Lämpö haetaan kuuden kilometrin syvyydestä
St1 on jo porannut Otaniemeen reiän reilun kuuden kilometrin syvyyteen. Siellä lämpötila on noin 120 astetta.
Reikiä tarvitaan vielä toinenkin. Kun se on valmis, lämpö noukitaan talteen periaatteessa yksinkertaisella keinolla.
Yhteen reikään pumpataan vettä, ja toisesta se nostetaan lämmenneenä ylös. Vaikka vesi paluumatkalla hitusen jäähtyykin, se on maan pintaan päästessään yhä 110–115-asteista.
Kylmä vesi kulkee alas ja nousee lämmenneenä ylös. Havainnekuva: St1
St1:n suunnitteleman kalliolämpölaitoksen teho voi nousta 40 megawattiin. Yhtiö on jo sopinut, että Fortum ostaa voimalan tuottaman lämmön oman kaukolämpöverkkonsa tarpeisiin.
Yhtiön mukaan syvälämpövoimala voisi käynnistyä jo vuonna 2020.
(Pääkuva) Islanti hyödyntää geotermisen energian tuotannossa kuumia lähteitään. Suomessa sellaisia ei ole, vaan lämpö on haettava syvältä kallioperän uumenista.