Taimitautien kimppuun uusilla biojalosteilla

Puiden ja muiden kasvien taimia päästään ehkä pian suojaamaan uudella, tehokkaalla biopohjaisella torjunta-aineella.

Uutuus pohjautuu Itä-Suomen yliopistossa kehitettyihin biotisleisiin. Luonnonvarakeskus Luke on jo testannut tisleiden tehoa taimitauteja vastaan Suonenjoella tekemissään kokeissa.

Aineen kehitystä jatketaan BioShield-hankkeessa, jossa hyödynnetään kasveissa luontaisesti esiintyviä ja niistä erotettuja suoja-aineita kasvitautien torjunnassa.

Itä-Suomen yliopiston professorin Reijo Lappalaisen mukaan hankkeessa on tavoitteena siivittää uusi tuote kaupan hyllylle asti.

Tuotteen raaka-aineena voidaan käyttää edullisia biomassoja, mikä tekee siitä hinnaltaan kilpailukykyisen. Aineen testaaminen keskittyy aluksi metsäpuuntaimiin, mutta myöhemmässä vaiheessa testejä tehdään myös muille taimille.

Suomalaisaineen uskotaan löytävän paikkansa myös kansainvälisillä markkinoilla. Taimitarhoilla tarvitaan kasvinsuojeluaineita, mutta muille kuin peltokasveille aineita on saatavilla vain vähän, ja nekin ovat pääasiassa synteettisiä kemikaaleja.

”Kasvinsuojeluaineiden markkinat ovat maailmanlaajuisesti merkittävät, vuotuisesti arviolta yli miljardin euron luokkaa”, huomauttaa Luken erikoistutkija Anne Uimari.

BioShield on Business Finlandin osittain rahoittama Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa (Tutli) -hanke. Projekti kestää kaksi vuotta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia