Betolarin edustajat vastaanottamassa palkintoaan Intermat-tapahtuman lavalla Pariisissa. Kuva: HeavyQuip Magazine.

Betolarille jälleen tunnustusta – maailman vähäpäästöisimmät ontelolaatat toivat suomalaisyhtiölle kansainvälisen innovaatiopalkinnon

Kannonkoskelaisen Betolarin ontelolaattakeksintö on voittanut ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Intermat Innovation Awards -kilpailussa.

Kilpailun tulokset julistettiin Pariisissa järjestettyjen Intermat-messujen yhteydessä.

Betolar palkittiin rakentaminen, rakennustekniikka ja betoniteollisuus -kategoriassa.

Kilpailu etsii uusia laitteisiin, tekniikoihin, palveluihin tai tuotteisiin liittyviä innovaatioita, jotka edistävät rakennus- ja materiaaliteollisuuden kehitystä. Palkinto jaettiin nyt yhdeksännen kerran.

Hiilijalanjäljestä pois kolme neljäsosaa

Betolar on materiaaliteknologiayhtiö, joka auttaa betonielementtien valmistajia vastaamaan vähähiilisten rakennustuotteiden kysyntään.

Yhtiö on kehittänyt menetelmän, jonka ansiosta betonin sideaine sementti voidaan korvata erilaisilla teollisuuden jäte- ja sivuvirroilla.

Suomalaisyrityksen tekniikalla syntyvät ontelolaatat ovat maailman vähäpäästöisimpiä. Laattojen hiilijalanjälki on jopa 75 prosenttia pienempi kuin perinteisten sementtipohjaisten laattojen.

”Ontelolaatat ovat betonirakentamisessa keskeinen ja vaativa rakenteellinen ratkaisu, jonka vähähiilisen ratkaisun tuotekehitys on vienyt pitkän aikaa”, kertoo Betolarin teknologiajohtaja Jarno Poskela.

”Hienoa, että pitkäjänteinen kehitystyömme saa nyt ansaitsemansa huomion.”

Geopolymeerit ovat askel eteenpäin

Sementin kontolla on seitsemän prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.

Ontelolaatat ovat rakentamisen volyymituotteena merkittävä päästölähde. Laatat aiheuttavat kerrostalon betonimassan päästöistä kolmanneksen.

”Sementtiklinkkerille vaihtoehtoisia ratkaisuja on tutkittava, testattava ja otettava käyttöön suuressa mitassa”, Intermat-kilpailun tuomaristo sanoo.

”Betolarin geopolymeeripohjaiset ontelolaatat ovat osoitus siitä, että tämä on mahdollista tänään”, jatkaa raati, jonka mukaan vähähiilisten sideaineiden ja esivalmistuksen yhdistelmä on askel eteenpäin betonin arvoketjun irtautuessa hiilestä.

Edellinen palkinto aiemmin huhtikuussa

Betolar sai pari viikkoa sitten toisenkin arvokkaan tunnustuksen, Suomalaisten Kemistien Seuran myöntämän Kiertotalousinnovaatio-palkinnon.

Palkinto luovutettiin yhtiölle Helsingissä 10.–11. huhtikuuta 2024 järjestetyssä ChemBio Finland -tapahtumassa.

Päivi Ikonen

Lue lisää ChemBio-tapahtumassa jaetuista tunnustuksista: Meren ja kemian hyväksi – Origin by Oceanin Mari Granström palkittiin ChemBio-tapahtumassa

Aiheesta aiemmin:

Materiaaliteknologiayhtiö Betolar kehittää sementitöntä ruiskubetonia Outokummun Kemin kaivokseen

Materiaaliteknologiayritys Betolar aloittaa vähähiilisten ontelolaattojen kaupallistamisen Malesiassa

Betolar tutkii virolaisen voimalaitoksen lentotuhkan hyödyntämistä betonin sideaineena

Kiilto ja Betolar kehittävät vähähiilisiä lattiatasoitteita


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia