Tekstiilipalkinto Lapuan Kankureille, kunniamaininta kierrätyspioneeri Resterille

Perinteikäs suomalainen tekstiiliyritys Lapuan Kankurit on saanut Tekstiilin ja muodin palkinnon. Tunnustuksen arvo on 10 000 euroa.

”Tuntuu todella huikealta, että meidät palkitaan tämmöisenä hetkenä, kun koko suomalainen tekstiiliteollisuus on noussut uudestaan kukkaan, lähtenyt miettimään lähituotantoa, uusia kuituinnovaatioita ja kiertotaloutta”, kiittelee yrittäjä Jaana Hjelt.

”Emme yksin me, vaan koko ala elää nyt hienoa aikakautta. On mahtavaa saada pyörittää yritystä tämmöisenä aikana, kun Suomen tekstiiliteollisuudessa tapahtuu paljon positiivista”, hän näkee.

Yli satavuotinen perinne

Jaana Hjelt ja Esko Hjelt ovat kankureita jo neljännessä polvessa. Lapuan Kankureiden juuret ovat vuonna 1917 perustetussa tekstiilitehtaassa.

”Tekstiili- ja kudontahistoria on siirtynyt yrityksessämme sukupolvelta toiselle. Eskon vanhemmat näkivät ajan, jolloin tekstiiliteollisuutta lähti Suomesta pois. On selvitty monista vaikeista ajoista ja lamasta ja aina on noustu. Palkinto tuntuu todella merkitykselliseltä”, Jaana Hjelt sanoo.

Vastuullisuus on hänen mukaansa yritystoiminnan elinehto. Tuotannon lähtökohtana ovat aikaa kestävät tuotteet. Luonnonvarojen ylikulutus on vakava haaste. Yritys vastustaakin luontoa kuluttavaa, lyhytkestoista halpatuotantoa.

”Perheyrityksessä vastuullisuus on dna:ssamme ja syvällä arvoissamme. Kaikessa, mitä teemme, ajattelemme seuraavaa sukupolvea.”

Hjeltin mukaan koko kotimainen tekstiiliala tuntuu hengittävän nyt samaa ajatusmaailmaa:

”Oli aika, jolloin yritykset tuntuivat hakevan vain tämän tai ensi vuoden tulosta. Nyt minusta iso osa yrityksiä toimii jo miettien ympäristöä ja ajatellen tulevaisuutta.”

Uusi villakehräämö ja viimeistelylaitos

Lapuan Kankurit on investoinut kolmisen miljoonaa euroa uusiin tuotantolaitoksiin. Yritys rakentaa Lapualle parhaillaan uutta villakehräämöä ja viimeistelylaitosta.

Uuteen laitokseen tulee lämmön talteenottojärjestelmät, maalämpö ja tarvittaessa myös aurinkopaneelit. Laitos on tarkoitus saada käyttöön tämän vuoden aikana.

Liikevaihdoltaan 7,4 miljoonan euron yritykselle investointi on merkittävä satsaus.

”Linjasto on suunniteltu niin, että suomalainen lampaanvilla saadaan otettua kiertoon ja käyttöön. Viimeistelylinja ja kehräämö antavat meille valtavasti mahdollisuuksia erilaisten kierrätysmateriaalien käyttöönottoon”, Jaana Hjelt kertoo.

”Voimme käyttää uusia kotimaisia kuituinnovaatioita ja kuidusta voidaan hyödyntää mahdollisimman paljon. Tuotekehitystyöllä pystymme vaikuttamaan alaan.”

Tunnustukset myös Resterille ja lehtori Minna Cheungille

Suomen Tekstiili & Muoti jakoi foorumissa myös erityisen kunniamaininnan. Se myönnettiin kiertotalousyritys Rester Oy:lle.

Rester on toiminut tienraivaajana yritystekstiilien kierrätyksessä uusiksi tekstiilikuiduiksi ja laadukkaaksi uusioraaka-aineeksi.

Yrityksellä on poistotekstiilien jalostuslaitos Paimiossa. Rester kehittää jatkuvasti tapoja edistää ja toteuttaa tekstiilien kiertotaloutta yhteistyössä asiakkaiden ja koko tekstiilialan arvoketjun kanssa.

Suomen Tekstiili & Muoti halusi antaa tunnustusta myös kotimaisen tekstiili- ja muotialan korkeatasoiselle koulutukselle. Vuoden 2022 Tekstiili- ja muotialan opettaja -tunnustuksen sai LAB-ammattikorkeakoulun puettavan muotoilun lehtori Minna Cheung.

Näkyvyyttä suomalaisille tekstiilitoimijoille

Tekstiilin ja muodin palkinto nostaa esiin suomalaisen yrityksen tai toimijan, joka on luonut menestyksekkäästi kasvua omalla liikeideallaan, tarjoaa vastauksia ajankohtaisiin haasteisiin tai toimii alan näkyvänä lähettiläänä.

Ehdokkaat palkinnon saajiksi kerättiin avoimella kyselyllä.

Voittajan ja kunniamaininnan saajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat professori Pirjo Hirvonen Aalto-yliopistosta, toimittaja Jenny Jännäri Kauppalehdestä, Robert van de Kerkhof Lenzing AG:stä ja toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä.

Palkittujen lisäksi finalisteja olivat Myssyfarmi, Lennol ja Pure Waste. Palkinnon suojelijana toimi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Elina Saarinen

(Kuva Tekstiili & Muoti ry) Elinkeinoministeri Mika Lintilä (vas.) jakoi palkinnon Esko Hjeltille ja Jaana Heltille Textile & Fashion Forum Helsinki -tapahtumassa 7. huhtikuuta.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia