Kaivosyhtiö Terrafame on päättänyt aloittaa uraanin talteenoton Sotkamon Talvivaaran kaivoksessaan. Toiminta käynnistyy viimeistään kesään 2024 mennessä.
Kaivoksen malmi sisältää pieniä pitoisuuksia luonnonuraania. Yhtiön käyttämä teknologia mahdollistaa uraanin hyödyntämisen muun toiminnan sivutuotteena. Terrafamen päätuote on nikkeli, jonka lisäksi se tuottaa sinkkiä, kobolttia ja kuparia.
Tehdasalueella on jo uraanin talteenottolaitos, jonka Terrafame saattaa nyt käyttövalmiuteen. Tämä edellyttää noin 20 miljoonan euron investointeja. Ylösajovaiheen jälkeen laitoksen on määrä toimia täydellä kapasiteetilla vuoteen 2026 mennessä.
Talteenotettu uraani toimitetaan jatkojalostukseen ulkomaille, minkä jälkeen se käytetään ydinenergian tuotannossa.
Terrafamesta tulee uuden avauksen myötä paitsi Suomen myös EU:n ensimmäinen uraanintuottaja.
”Tukee ilmastotavoitteiden saavuttamista”
”Terrafamen luonnonuraanin hyödyntäminen energiantuotannossa tukee ilmastotavoitteiden saavuttamista, sillä ydinvoimasta ei tuotantoprosessissa aiheudu hiilidioksidipäästöjä. Energianlähteenä ydinenergia on vakaata”, sanoo Terrafame Oy:n toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.
Kun uraanitehdas aikanaan toimii täydellä kapasiteetilla, se tuottaa uraania noin 200 tonnia vuodessa. Tuotantoa on tarkoitus jatkaa koko kaivoksen toiminta-ajan, joka on vähintään seuraavat 30 vuotta.
Uraanin talteenotto kasvattaa Terrafamen liikevaihtoa yhtiön arvion mukaan noin 25 miljoonaa euroa vuodessa. Toiminta työllistää tulevaisuudessa noin 40 henkeä.
Terrafamella on jo ympäristölupa ja kemikaalilupa uraanin talteenottoon.
(Kuva Terrafame) Säteilyturvakeskus (STUK) varmistaa vielä valmiuden ydinenergialain mukaisen toiminnan käynnistämiselle ennen kuin uraanin talteenotto Sotkamossa pääsee alkamaan.
Aiheesta aiemmin:
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.