Tervetuloa Heurekan Kemian yöhön – ilmaiseksi!

TIEDEKESKUS HEUREKASSA juhlitaan pian isosti suomalaista kemiaa yhteistyössä 100-vuotiaan Suomalaisten Kemistien Seuran kanssa. Ja syystäkin! Sadan vuoden aikana on syntynyt monta menestystarinaa, ja kemianteollisuus on edelleen Suomen merkittävimpiä teollisuusaloja.

Perjantaina 22. marraskuuta järjestettävät Kemian päivä ja Kemian yö muistuttavat kemian merkityksestä arjessa ja innostavat kemian alan uravalintoihin. Monet arjen ilmiöt näyttävät kemian näkökulmasta kiehtovilta ja erilaisilta.

Mikä parasta, tapahtuman iltaosuus klo 17–22 on ilmainen kaikille vierailijoille.

”Juhlavuoden tavoitteena on korostaa suomalaisen kemian merkitystä ja osaamista alalla”, sanoo Suomalaisten Kemistien Seuran toiminnanjohtaja Heleena Karrus.

”Monenlaisille kohderyhmille suunnattuja tapahtumia järjestetään koko maan laajuisesti, ja seuraavana on vuorossa Heureka. Meillä on aiemmilta vuosilta erinomaisia kokemuksia yhteistyöstä Heurekan kanssa.”

KOULULAISILLE SUUNNATUSSA Kemian päivässä yläasteikäiset tutustuvat kemiaan tarttumalla pipetteihin ja pensseleihin.

Työpajoissa valmistetaan hajuvettä, tarkastellaan taiteen työkaluin aineiden happamuutta ja kemiallisia reaktioita sekä ymmärretään, miten kemia vauhdittaa kiertotaloutta. Tukesin, Orionin, Kiillon, Ilmatieteen laitoksen ja muiden yhteistyökumppanien avulla kemiaa käsitellään käytännönläheisesti ja monista näkökulmista.

Ruoanlaitosta innostuneille koululaisille on tarjolla mukikakkukisa, jossa voi kehitellä oman reseptin, valmistaa mukikakun ja lähettää valmiista mestariteoksesta ja reseptistä kuvan kilpailuun.

Ruokaan ja ruoanvalmistukseen liittyvät ilmiöt antavat mahdollisuuden lähestyä tiedettä arkipäivän kokemusten pohjalta. Mukikakku kuulostaa tutummalta termiltä kuin molekyyligastronomia, mutta kyse on kuitenkin samasta asiasta.

Tieteen kokemisen ja harrastamisen ei tarvitse olla vain teknisistä laitteista riippuvaista toimintaa.

Myös illan ohjelma asiantuntijapuheenvuoroineen tarjoaa monta aihetta keittiön kemiasta siihen, mihin tulevaisuuden kemia suuntautuu.

HEUREKASSA JÄRJESTETÄÄN vuosittain noin kymmenen suurta yleisötapahtumaa, joista neljä on suunnattu aikuiskävijöille ja loput lapsi- ja perhekävijöille. Osa toteutetaan yhteistyökumppanien kanssa ja osa talon omatuotantoina.

Tapahtumapäivinä kaikki pääsevät sisään lastenlipun hinnalla, toisinaan – kuten Kemian päivään ja yöhön – myös maksutta. Vuonna 2018 Heurekan yleisötapahtumissa vieraili yhteensä noin 15 500 eri-ikäistä kävijää.

Tapahtumat antavat tilaisuuden tutustua tieteeseen innostavasti ja hauskasti muun muassa työpajojen, tutkijatapaamisten, planetaarioesitysten ja puheenvuorojen kautta. Tiede tuodaan osaksi sellaisiakin asioita, joissa sitä ei ole totuttu näkemään, uusilla ja ennakkoluulottomilla tavoilla.

Mitä kaikkea tapahtumissa on tehty? Rokotettu appelsiineja, nähty, kuinka Volkswagenin pakettiautosta nousee bassoa soittava akrobaatti, kuultu, miten Suomi toimisi zombie-apokalypsin koittaessa, ja nähty, kuinka modulaarista syntetisaattoria soittaa taiteilijan oma solukko. Heureka toimii alustana mahdollisuuksille, joita ei pääse kokemaan ja tekemään muualla. Vierailijat astelevat paikalle uteliaina, ja meidän tehtävämme on yllättää ja ylittää heidän odotuksensa.

TAPAHTUMIEN SISÄLLÖN suunnittelua ohjaa aina tieteellisyys. Viihteellisyys ei ole itsetarkoitus, viihtyvyys sen sijaan on tärkeää: Heurekassa saa ja pitää olla hauskaa.

Tiedettä voi popularisoida monin eri tavoin. Yleistajuistaminen on tarpeellista ja toivottua, mutta vaivatonta se ei aina ole.

Tapahtumien tavoitteena ei ole ojentaa kävijöille tieteellisiä ilmiöitä hopeatarjottimella, valmiiksi pureskeltuna. Koko toimintamme tarkoitus on haastaa pohtimaan ja tutkimaan. Jokaisessa meissä asuu tutkija.

Uuden oppiminen innostaa, kun taitoja saa opetella itse tutkimalla ja kokeilemalla. Kun oppiessa saa vielä kaupanpäällisenä elämyksiä, oppimisen ilo ja muistijälki on varmistettu.

Leikin ja käytännön yhdistämisellä vaikeatkin asiat hahmottuvat ja jäävät mieleen helpommin, oli kyse sitten lapsesta tai lapsenmielisestä aikuisesta.

Tervetuloa Heurekaan!

Rosaliina Munnukka
Kirjoittaja on tiedekeskus Heurekan tuore tapahtumavastaava ja tapahtumatuotantoon erikoistunut kulttuurituottaja.

Kuva: Sanna Korpi, Heureka

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia