VTT on käynnistänyt lääkinnällisten laitteiden tuotekehitystä vauhdittavan pilottilinjan Oulun toimipisteessään.
Investointi pilottilinjan huippumoderniin puhdastilaan ja laitteisiin on 3,4 miljoonan euron arvoinen.
Linjalla voidaan valmistaa tulevaisuuden terveysteknologian prototyyppejä, kuten käyttäjän kannalta miellyttäviä päälle puettavia tai ihon tapaan venyviä antureita pien- ja keskisuurina sarjoina.
Euroopassa ainutlaatuinen pilottilinja on suunniteltu erityisesti valoa hyödyntävien eli fotoniikkapohjaisten lääkinnällisten laitteiden kehitykseen ja testaukseen.
Linjan avulla saadaan esimerkiksi syövän varhaiseen tunnistamiseen ja sydänsairauksien seurantaan tarkoitetut laitteet nopeammin potilaskäyttöön.
Ratkaisu yleiseen ongelmaan
Terveysteknologian läpimurtojen matka laboratoriosta käytäntöön on ollut hidas ja kallis.
Oulun pilottilinja tarjoaa nyt ympäristön, jossa tuotekehitysvaiheen prototyypit voidaan valmistaa lääkinnällisten laitteiden tiukkojen vaatimusten mukaisesti.
”Alan toimijoille haasteena on pilotoinnin kalleus, eivätkä suuret laitevalmistajat mielellään valmista pieniä prototyyppisarjoja”, kuvailee VTT:n painetun älyn tutkimusprofessori Jussi Hiltunen.
”Tähän voimme nyt tarjota ratkaisun.”
Kohti huomaamatonta terveyden seurantaa
Tulevaisuuden terveysteknologia kulkee VTT:n Anturiratkaisut-tutkimusalueen johtajan Kari Röngän mukaan kohti tatuoinnin kaltaisia, hyvin ohuita ja lähes huomaamattomia laitteita.
”Näin voimme seurata terveydentilaa jatkuvasti arjessa, mikä mahdollistaa aidon ennaltaehkäisevän terveydenhuollon”, Rönkä sanoo.
”Graalin malja visiossamme on kyky mitata jatkuvasti ja yhtä luotettavasti samoja asioita kuin nyt mitataan laboratoriossa verikokeilla.”
Tärkeä alue on myös pikadiagnostiikka, jonka ansiosta lääkäri voi tehdä luotettavan testin heti vastaanotollaan.
”Tietyissä tapauksissa näytteen ja tuloksen voi saada omatoimisesti jopa kotioloissa”, Jussi Hiltunen kertoo.
Kansainvälinen kiinnostus heräsi heti
Pilottilinja kiinnostaa laajalti, ja kansainväliset lääketieteen laitevalmistajat ovat jo käynnistämässä ensimmäisiä linjaa hyödyntäviä tutkimushankkeita.
VTT tunnetaan entuudestaan alan kärkitoimijana erityisesti painettavan, joustavan ja venyvän elektroniikan alalla.
”Toteutamme yritysten prototyyppien valmistukseen tai laitteiden kehittämiseen liittyviä toimeksiantoja. Osallistumme myös yhteisrahoitteisiin projekteihin”, Hiltunen kertoo.
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Fotoniikan marssia lääketieteellisiin laitteisiin kiihdytetään – VTT johtaa kansainvälistä hanketta
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!