Tiedekerhoista ja koodauspajoista tuhansien nuorten innostajaksi – 10-vuotias Päijät-Hämeen Luma-keskus juhlii

Päijät-Hämeen Luma-keskuksen perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Keskus viettää syntymäpäiväjuhlaansa 8. marraskuuta.

Luma-tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on vuosikymmenessä kehittynyt vahvaksi alueelliseksi toimijaksi, joka innostaa lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opiskeluun.

Alkuun keskus järjesti tiedekerhoja ja -leirejä sekä koodauspajoja kouluissa ja kirjastoissa.

Vuonna 2017 perustettiin Helsingin yliopiston tiloihin Niemen kampukselle Tiedeluokka Solu, jossa on tarjolla muun muassa laboratoriovälineistöä ja virtuaalitodellisuusympäristö.

Tiedeluokassa vierailevat opetusryhmät saavat näin tilaisuuden kokeilemiseen ja itse tekemiseen.

Kävijöiden ikähaarukka vaihtelee varhaiskasvatusikäisistä toisen asteen opiskelijoihin, ja opetuksesta vastaavat luonnontieteiden asiantuntijat.

Tiedeluokassa järjestetään myös kerho- ja leiritoimintaa sekä erilaisia tapahtumia, kuten keväinen yleisötilaisuus Rakkauden kemiaa.

Yhteistyökumppanien kanssa eteenpäin

Syksyllä 2018 Lahden kaupunki myönsi Päijät-Hämeen Luma-keskukselle ja Tiedeluokka Solulle Vuoden korkeakouluteko -palkinnon.

”Teemme vahvaa yhteistyötä Lahden kaupungin ja alueella toimivien korkeakoulujen kanssa, minkä lisäksi meillä on aktiivisten verkostojen ansiosta hyvä yhteys moniin muihinkin alueen toimijoihin”, kertoo keskuksen johtaja Tarja Kariola.

Nykyään lähes 3 000 lasta ja nuorta tutustuu vuosittain tieteeseen Päijät-Hämeen Luma-keskuksen toiminnan kautta.

”Se on valtavan hieno luku, ja siitä on kiittäminen myös yhteiskumppaneitamme.”

Myös Lahden JunnuYliopisto, jossa Päijät-Hämeen Luma-keskus on yhtenä toteuttajana, tuo vuosittain tiedettä kokonaisten ikäluokkien ulottuville.

Lisäksi yhteistyötä rakennetaan LUT-yliopiston Junior Universityn kanssa.

(Kuva Päijät-Hämeen Luma-keskus) Lukiolaiset tuottavat fluoresoivia proteiineja geeniteknologian kurssilla Tiedeluokka Solussa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia