Tukes ottaa kansalta luulot pois

Reilu kolmasosa eli 35 prosenttia suomalaisista ei tiedä, että elektroniikka sisältää kemikaaleja. Peräti 45 prosenttia ei tiedä, että kemikaaleja on myös ekologisissa pesuaineissa. Tästä huolimatta liki kaksi kolmesta kansalaisesta arvioi omat tietonsa kemikaaliturvallisuudesta melko hyviksi.

Tiedot käyvät ilmi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin tuoreesta selvityksestä. Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus.

Kun ihmisiltä kysyttiin, mitkä tuotteet sisältävät kemikaaleja, 93 prosenttia vastaajista mainitsi meikit, sampoot ja saippuat. Vaatteet tunnisti kemikaaleja sisältäviksi 80 prosenttia, kodintekstiilit 75 prosenttia ja huonekalut 71 prosenttia.

Tietämättömimpiä olivat nuoret. Alle 25-vuotiaat vastaajat olivat keskimääräistä useammin sitä mieltä, että huonekaluissa, matoissa, verhoissa tai vaatteissa ei ole kemikaaleja.

”Todellisuudessa kemikaaleja on kaikkialla”, muistuttaa Tukesin kemikaaliyksikön johtaja Tiina Putkonen.

”Kemikaalitonta maailmaa ei ole. Luonnonkemikaalit ovat kemikaaleja siinä missä synteettiset kemikaalitkin.”

Kampanja herättelee

Tukes pyrkii parantamaan suomalaisten tietotasoa uudella Luulot pois kemikaaleista -kampanjallaan, joka on suunnattu ennen kaikkea kuluttajille.

Kampanjassa korostetaan sitä, että jokainen voi itse vaikuttaa omaan turvallisuuteensa, herkistymiseensä ja altistumiseensa.

Kampanjasivustolla käydään läpi yleisimpiä kemikaaleihin liittyviä luuloja. Luvassa on myös käytännönläheisiä vinkkejä ja tavallisten ihmisten tarinoita.

Sivuston teemoja ovat muun muassa kosmetiikan ja korujen kemikaalit, kesän kemikaalit, harrastajan kemikaalit sekä vastuullinen kemikaalien käyttö. Sivuilla kerrotaan myös, mistä saa tietoa kemikaaleista.

(kuvassa) Kemikaaleja on kaikkialla, muun muassa vaatteissa ja silmälaseissa.

 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia