Tukes valvoo autonrenkaiden ja alumiinivanteiden rajoitettuja aineita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes toteuttaa vuoden 2023 aikana hankkeen, jossa tutkitaan autonrenkaiden ja alumiinivanteiden pah-yhdiste- ja raskasmetallipitoisuuksia.

”Testautamme markkinavalvontaprojektissamme autonrenkaita sekä alumiinisia auton vanteita. Mukana on sekä EU:ssa että EU:n ulkopuolella valmistettuja tuotteita”, kertoo ylitarkastaja Markus Koponen.

Tukesin testeihin joutuu niin kesä-, nasta- kuin kitkarenkaita.

Polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen eli pah-yhdisteiden lisäksi renkaista mitataan lyijyn, kadmiumin, kromi(VI):n ja elohopean pitoisuudet. Testattaville alumiinivanteille tehdään lyijyn, kadmiumin ja kromi(VI):n pitoisuusmittaukset.

Hankkeen tuloksista on luvassa tietoa loppusyksystä.

Lainsäädäntö rajoittaa vaarallisten aineiden pitoisuuksia

Autonrenkaiden valmistuksessa käytetään pehmitinöljyjä, joiden tehtävänä on saattaa muotoiltava kumiseos käsiteltävään olomuotoon. Pehmittimet voivat vaikuttaa myös lopputuotteen ominaisuuksiin.

Joidenkin pehmitinöljyjen jalostuksessa voi muodostua pah-yhdisteitä, joista osa on syöpävaarallisia, perimää vaurioittavia tai lisääntymismyrkyllisiä eli niin sanottuja cmr-aineita.

Tunnetuin pah-yhdiste on bentso[a]pyreeni, joka voi luokituksensa mukaan aiheuttaa syöpää ja perimävaurioita sekä heikentää hedelmällisyyttä ja vahingoittaa sikiötä.

Renkaiden vaarallisten aineiden pitoisuuksia rajoitetaan Euroopassa Reach-asetuksella sekä kansallisesti valtioneuvoston asetuksella romuajoneuvoista ja asetuksella vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta ajoneuvoissa.

Ajoneuvojen sekä niiden osien ja materiaalien valmistajat, maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa siitä, että tuotteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Tukes ei tarkasta myytäviä tuotteita ennakkoon vaan toteuttaa valvontaa riskiperusteisesti.

(Kuva Pexels) Autojen renkaat ja vanteet saattavat sisältää terveydelle haitallisia aineita.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia