Syövän hoitotulokset parantuivat koemalleissa merkittävästi, kun mekanismin toiminta estettiin, raportoivat Turun biotiedekeskuksen tutkijat.
Turun yliopiston professorin Jukka Westermarckin johtama ryhmä lähti selvittämään, miksi her2-positiivisen rintasyövän alatyypin uinuvat syöpäsolut kykenevät heräämään hoidon aikana.
Ryhmä käsitteli soluja her2-estäjällä yhdeksän kuukautta ja seurasi soluissa tapahtuvia molekyylitason muutoksia.
Tutkijat huomasivat, että dusp6-nimisen proteiinin ilmentyminen seuraa tarkasti hoitoresistenssin kehittymistä.
Päätutkija Majid Momeny osoitti, että syöpäsolut menettivät kasvukykynsä, kun dusp6:n aktiivisuus hoidon aikana estettiin.
Proteiinin estäminen herkisti myös hoidolle aiemmin vastustuskykyiset solut her2-estäjille.
Dusp6-proteiinia estämällä tutkijat pystyivät myös hidastamaan rintasyövän etäpesäkkeiden kasvua hiiren aivoissa.
”Erittäin lupaava lääkekehityskohde”
Tutkijat hyödynsivät dusp6-proteiinin estämiseen kokeellisia lääkemolekyyleja. Koehiirille ei aiheutunut niistä merkittäviä sivuvaikutuksia.
Molekyyleilla voitiin myös tehostaa useiden jo käytössä olevien her2-estäjien vaikutusta.
”Dusp6-proteiinin estäminen voisi siis tutkimuslöydöstemme perusteella toimia pohjana tehokkaalle yhdistelmähoidolle myös jo hoitovasteen menettäneissä her2-rintasyöpätapauksissa”, Jukka Westermarck tiivistää.
”Nämä tutkimuksessa käytetyt molekyylit eivät sovellu potilashoitoon, mutta nyt julkaistut perustutkimustulokset toimivat tärkeänä osoituksena siitä, että dusp6 on erittäin lupaava tulevaisuuden syöpälääkekehityksen kohdeproteiini, jota kohtaan kannattaa kehittää uusia lääkkeitä.”
Suomalaisnaisten yleisin syöpä
Rintasyöpä on suomalaisten naisten yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu noin 5 000 naista ja elämänsä aikana joka seitsemäs nainen.
Rintasyövän hoitotulokset ovat parantuneet huomattavasti, mutta se on edelleen naisten toiseksi yleisin kuolemaan johtava syöpä.
Erityinen ongelma on tilanne, jossa hoito tehoaa tautiin niin hyvin, että sitä pidetään jo voitettuna. Syöpä saattaa silti myöhemmin uusia joko paikallisena tai levinneenä.
Syitä siihen, miksi kehoon uinumaan jääneet rintasyöpäsolut heräävät jopa vuosien kuluttua, ei kunnolla tunneta. Niiden tunnistaminen voi tarjota mahdollisuuden kehittää uusia hoitoja, jotka estävät taudin uusiutumisen.
Turkulaistutkimuksen tulokset julkaisi EMBO Molecular Medicine.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!