Turkulaistutkijoiden hackmaniitista säteilymittareita ISS-avaruusasemalle

Turun yliopiston tutkijoiden kehittämä väriä vaihtava synteettinen hackmaniitti on lähdössä avaruuteen.

Turkulaiset rakentavat hackmaniittiin perustuvaa dosimetria ja passiivisia detektoreita, joita on tarkoitus käyttää kansainvälisellä avaruusasemalla. Säteilymittari mittaisi materiaalien saamia säteilyannoksia.

Vuoden mittaisen tutkimushankkeen rahoittaja on Euroopan avaruusjärjestö Esa. Projektin alustavana tavoitteena on viedä hackmaniittia levyinä ISS-avaruusasemalle vuoden 2023 aikana.

Edullinen vaihtoehto

Turkulaistutkijat selvittävät ensin, kuinka synteettisesti valmistettu hackmaniitti soveltuu havaitsemaan avaruuden uv-säteilyä ja määrittämään materiaalien saamia säteilyannoksia passiivisesti ilman virrankulutusta.

He tutkivat myös sitä, kuinka hackmaniitti toimii tyhjiössä ja ISS:n kiertoradan oloissa, joissa lämpötila vaihtelee 150 pakkasasteen ja 150 lämpöasteen välillä.

Lisäksi he paneutuvat menetelmiin, joilla voidaan mahdollisimman helposti, tarkasti ja varmasti lukea hackmaniitin saama säteilyannos materiaalin väristä.

Nykyiset annosmittarit tarvitsevat sähköä ja ovat kalliita ja hankalia asentaa. Halvat ja hyvin toimivat passiiviset detektorit ja dosimetrit olisivat siksi tervetulleita.

Projektia johtavan professorin Mika Lastusaaren mukaan synteettinen hackmaniitti voi tarjota ongelmaan ratkaisun.

Lastusaari vetää älykkäiden materiaalien kemian tutkimusryhmää Turun yliopiston kemian laitoksessa.

Kännykkäsovellus jo toiminnassa

Luonnossa esiintyvällä hackmaniittimineraalilla on kyky vaihtaa väriään luonnonvalkoisesta pinkkiin tai violettiin ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Lastusaaren johtama tutkimusryhmä on kehittänyt värinvaihto-ominaisuuksia edelleen synteettisesti valmistamassaan hackmaniitissa. Tutkijat ovat myös hyödyntäneet niitä erilaisissa sovelluksissa.

Kaikki ryhmän rakentamat hackmaniittimateriaalit ovat myrkyttömiä, ja ne voidaan kierrättää.

Hackmaniitin värin voimakkuus riippuu siitä, kuinka suuren uv-säteilyannoksen se saa, joten materiaalia voidaan käyttää esimerkiksi auringon säteilyn uv-indeksin määrittämiseen.

”Juuri tästä on kyse avaruusasemalla testattavasta hackmaniitista, mutta ominaisuutta voi hyödyntää myös arkisissa sovelluksissa. Meillä on uv-säteilyn mittaamista varten jo kännykkäsovelluskin, jota kuka tahansa voi käyttää”, kertoo tutkija Sami Vuori tiedotteessa.

(Kuva Turun yliopisto) Tohtorikoulutettava Sami Vuori esittelee tutkimusprojektissa valmistettavia silikoniin seostettuja hackmaniittilevyjä, joita on tarkoitus toimittaa kansainväliselle avaruusasemalle astronauttien testattavaksi.

Aiheesta aiemmin:

Uudenlaisia röntgenkuvia väriä vaihtavalla luonnonkivellä

Pimeässä loistavan luonnonkiven salaisuus selvisi


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia