Tutkijat ja teollisuus yhdistävät voimansa – tulevaisuuden sellu tuotetaan päästöttömästi

Suomalainen ja ruotsalainen metsäteollisuus, teknologiayritykset ja tiedeyhteisö aikovat mullistaa sellunvalmistuksen. VTT:n johtaman konsortion päämääränä on päästötön lopputuote.

Emission Free Pulping -nimisen tutkimusohjelman tavoitteena on vähentää merkittävästi biomassan polttoa ja lisätä sellunvalmistukseen käytettävän puumateriaalin tuotesaantoa 50 prosentista 70 prosenttiin.

Ohjelmassa parannetaan myös energiatehokkutta ja suitsitaan veden käyttöä. Lopullinen tähtäin on selluntuotannon päästöttömyys erityisesti hiilidioksidipäästöjen osalta.

Business Finland on jo myöntänyt ohjelmalle kolmivuotisen 5,1 miljoonan euron rahoituksen, ja julkista rahoitusta haetaan parhaillaan myös Ruotsista.

Viisivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on arvioitu 15 miljoonaksi.

”Kemiallisia prosesseja pakko uudistaa”

Uraauurtavaa ohjelmaa johtaa Teknologian tutkimuskeskus VTT yhdessä ruotsalaisen Rise-tutkimuslaitoksen kanssa.

Hankkeeseen on tarkoitus palkata noin 20 kokopäiväistä tutkijaa, jotka työskentelevät molemmissa maissa.

”Metsävarojen rajallisuuden takia myös teollisuudenalan kasvumahdollisuudet ovat rajalliset”, muistuttaa VTT:n Biomateriaalit-tutkimusalueen johtaja Atte Virtanen.

Lisäksi biomassan polttaminen sellun valmistusprosessissa merkitsee biogeenisen hiilidioksidin päästöjä.

”Jotta voidaan parantaa resurssitehokkuutta ja kasvattaa puun tuottamaa lisäarvoa merkittävästi, on välttämätöntä uudistaa sellunvalmistuksen kemiallisia prosesseja ja yksikköoperaatioita.”

Tasokas konsortio, johon mahtuu uusiakin jäseniä

Kaikkiaan ohjelmaa vie eteenpäin kymmenen tutkimusorganisaatiota ja yliopistoa.

Aalto-yliopisto, Chalmersin tekninen yliopisto, Helsingin yliopisto, Keski-Ruotsin yliopisto, Kuninkaallinen tekninen korkeakoulu KTH, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto ja Åbo Akademi osallistuvat hankkeeseen merkittävällä satsauksella.

Tähän mennessä mukaan on tullut viisi yritystä, jotka tuovat ohjelmalle taloudellisen panoksensa lisäksi teollisuuden kannalta relevantit näkökulmat.

Andritz, Arauco, Metsä Group, Stora Enso ja Valmet ovat sitoutuneet viiden vuoden yhteistyöhön tutkimusorganisaatioiden ja yliopistojen kanssa.

Ovet ovat Atte Virtasen mukaan avoinna myös uusille yrityskumppaneille.

(Kuva Andritz) Suomen vihreästä kullasta kehrättävä sellu pyritään tulevaisuudessa valmistamaan ilman hiilidioksidipäästöjä.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 31.3.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia