Tutkijat löysivät verestä merkkiaineita, jotka ennakoivat nuoren mielenterveyden häiriöitä

Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden löytämien merkkiaineproteiinien avulla voisi olla mahdollista tunnistaa nuoret, joilla on riski sairastua mielenterveyden häiriöihin.

Tutkijat arvioivat 11–16-vuotiaiden nuorten alttiutta mielenterveysongelmiin SDQ-kyselylomakkeella eli Vahvuudet ja vaikeudet -kyselyllä.

Sen jälkeen professori Katja Kannisen johtama tutkimusryhmä tunnisti nuorten verinäytteistä kaikkiaan 58 proteiinia, joiden pitoisuus plasmassa oli yhteydessä kyselyn paljastamiin käyttäytymisen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin haasteisiin.

Tärkeimmät proteiineihin yhdistyvät vaikutusreitit liittyivät tutkijoiden mukaan immuunivasteeseen, veren hyytymiseen ja hermosolujen syntymiseen ja rappeutumiseen.

Tutkijat loivat löytämistään merkkiproteiineista ennakoivat mallit, jotka erottivat toisistaan matalan ja korkean riskin ryhmät.

Pilottitutkimuksen tulokset julkaisi tiedelehti Nature Mental Health.

Nouseva tutkimusalue

Veren merkkiaineiden ja mielenterveyden häiriöiden välinen yhteys on Katja Kannisen mukaan uusi ja nouseva tutkimusalue.

”Aiemmissa tutkimuksissa plasman proteiinipitoisuuksien muutoksilla on havaittu yhteyksiä moniin mielenterveyden häiriöihin, kuten masennukseen, skitsofreniaan, psykoottisiin häiriöihin ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön”, professori kertoo tiedotteessa.

”Omat tuloksemme tukevat aiempia havaintoja ja osoittavat, että muutokset tietyissä veren proteiineissa saattavat kertoa kohonneesta mielenterveyden häiriöiden riskistä nuorilla.”

Mielenterveyden ongelmista kärsii arviolta 10–20 prosenttia nuorista. Häiriöt jäävät kuitenkin usein diagnosoimatta ja hoitamatta, joten niiden varhaiseen tunnistamiseen kaivataan kipeästi uusia keinoja.

Kannisen ryhmä aikoo seuraavaksi tutkia tunnistamiaan proteiineja tarkemmin.

(Kuva Pexels) Veriplasman sisältämät merkkiaineet voivat tulevaisuudessa avata uusia mahdollisuuksia mielenterveysongelmien ehkäisyyn.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia