Darwinbacterialeksi nimetty lahko löytyi eurooppalaisessa Micro4Biogas-tutkimushankkeessa, johon Suomesta osallistuu tamperelainen Finrenes Oy.
Uuden lahkon bakteerit erikoistuvat orgaanisen aineen hajottamiseen, mikä tekee niistä mahdollisen ratkaisun biokaasupolttoaineen tuotantoon.
Darwinbacteriale-lahko löytyi, kun tutkijat analysoivat 80 näytettä kaikkiaan 45:stä suuresta biokaasulaitoksesta eri puolilta Eurooppaa.
Lahkon bakteereja paljastui jokaisesta näytteestä.
Samalla selvisi, että uusi lahko on yksi runsaimmin esiintyvistä mikro-organismien taksonomisista ryhmistä, jotka ovat osallisina biokaasua synnyttävässä mädätysprosessissa.
Odottanut löytämistään jo pitkään
Biokaasun tuotannon tehostaminen on merkittävä asia, sillä se edistäisi fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumista ja riippumattomuutta tuontienergiasta.
Kehitystä on kuitenkin hidastanut mädätysprosessin mikrobiologisen tutkimuksen puute.
”Tämä on hieno esimerkki tilanteesta, jossa löydös on koko ajan ollut aivan silmiemme edessä: asiasta, joka on elintärkeä biokaasun tuotannolle mutta joka on pysynyt tähän saakka tuntemattomana”, kuvailee tutkija Manuel Porcar.
Porcar on espanjalaisen Valencian yliopiston Micro4Biogas-koordinaattori ja yksi tuloksista kertovan artikkelin kirjoittajista.
”Työmme on tuonut päivänvaloon mikrobiaalisen jäävuoren huipun, joka on hyvin todennäköisesti avain biokaasun tuotannon kehittämiselle, mutta jota ei tähän saakka ole määritelty genomisella tasolla.”
Hankkeen tuloksista laaditut kaksi raporttia on julkaistu ennakkojulkaisuarkisto bioRxiv:ssa. Tutkimusartikkelit odottavat vielä vertaisarviointia.
Valmius luoda erittäin tehokkaita mikrobiyhteisöjä
Micro4Biogas-konsortion tutkijat epäilevät, että uuden lahkon Darwinibacteriaceae-niminen heimo toimii molemminpuolisessa yhteistyössä arkeonien kanssa.
Arkeonit ovat mikro-organismityyppi, joka myös on osallisena mädätyksessä.
Darwinibacteriaceae-heimon bakteerit tuottavat metabolisia yhdisteitä, joita arkeonit käyttävät metaanikaasun tuottamiseen.
Jos tutkijoiden epäily vahvistuu, bakteerit vahvistuvat samalla erittäin lupaavaksi kohteeksi, jonka avulla biokaasutuotantoa voidaan parantaa..
Tutkijat ovat valmiita luomaan erittäin tehokkaita mikrobiyhteisöjä biokaasua tuottavista mikrobeista.
Micro4Biogas-hanke saa rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -tutkimusohjelmasta.
Vuonna 2013 perustettu Finrenes on konsortion ainoa pohjoismainen jäsen. Tamperelaisyhtiö kehittää teknologiaa lignoselluloosapohjaisen ei-syömäkelpoisen biomassan, kuten puun ja oljen, käyttöön biometaanin tuotannossa.
(Kuva Julia Koblitz) Mädätysreaktoreita saksalaisessa biokaasun tuotantolaitoksessa.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.