Tutkimus tunnisti vakavalle koronataudille altistavia geenejä

Kansainvälinen tutkimushanke on löytänyt 13 geenialuetta, jotka altistavat ihmisen koronavirusinfektiolle tai covid 19 -taudin vakavalle muodolle.

Samassa tutkimuksessa vahvistui, että tupakointi ja ylipaino ovat koronataudin riskitekijöitä. Tupakointi kasvattaa etenkin sairaalahoitoon joutumisen riskiä.

Yksilölliset perinnölliset tekijät voivat selittää eroja koronainfektion aiheuttamissa oireissa.

Helsingin yliopiston koordinoima maailmanlaajuinen hanke on yksi suurimmista koskaan toteutetuista genomitutkimuksista.

Tuoreet tutkimustulokset julkaisi Nature-lehti. Julkaisussa on mukana yli 3 300 tutkijaa 61 tutkimusprojektista ja 25 maasta.

Geenilöydöt auttavat lääkekehitystä

Tutkimuksessa löytyneet geenialueet sisältävät sekä keuhkojen toimintaan vaikuttavia että immuunipuolustuksen kannalta merkittäviä geenejä.

Kaksi tunnistetuista 13:sta geneettisestä riskitekijästä havaittiin aasialaisista aineistoista. Esiin nousi erityisesti FOXP4-geeni, joka tunnetaan entuudestaan keuhkosyövän riskigeeninä.

Muita kiinnostavia löydöksiä olivat DPP9-geeni ja autoimmuunisairauksiin yhdistetty TYK2-geeni. Molemmat voivat vaikuttaa keuhkoja vaurioittavan tulehdustilan kehittymiseen taudin myöhäisvaiheessa.

Geenilöydöt ovat hyödyksi myös lääkekehitykselle. Niiden ansiosta on ehkä mahdollista kehittää hoitoja, joilla autetaan vaikeaa koronatautia sairastavia potilaita.

”Rokotusten etenemisestä huolimatta tulemme vielä pitkään elämään tämän sairauden kanssa ja uusia lääkkeitä tarvitaan”, sanoo tutkijatohtori Mari Niemi Helsingin yliopistosta.

Niemi on yksi hankkeen päätutkijoista.

Seuraavaksi luupin alle long covid

Hankkeessa on koottu ja yhdistetty eri kansallisuuksia edustavia tutkimusaineistoja biopankeista, sairaaloista, tutkimuslaitoksista ja kaupallisia geenitestejä tarjoavista yrityksistä.

Tulokset perustuvat liki 50 000 koronatartunnan saaneen ja noin kahden miljoonan kontrollihenkilön dna-näytteiden vertailuihin. Sairastuneista 14 000 on sairaalahoitoon päätyneitä.

Suomesta mukana on FinnGen-tutkimuksen kautta 810 koronapotilasta.

”Tutkimuksemme on erinomainen esimerkki siitä, miten potilaiden dna-näytteisiin perustuvaa geenitutkimusta voidaan tehokkaasti hyödyntää myös infektiosairauksien ymmärtämiseksi”, sanoo hanketta koordinoinut tutkija Andrea Ganna.

Ganna työskentelee Helsingin yliopistossa toimivassa Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (Fimm). Kansainvälinen tutkimushanke lähti käyntiin Gannan ja Fimmin johtajan Mark Dalyn aloitteesta.

Edelleen jatkuvassa tutkimuksessa kerätään nyt tietoja long covidia eli pitkittynyttä koronaa sairastavista potilaista. Tavoitteena on selvittää, onko senkin taustalla geneettisiä riskitekijöitä.

(Kuva Adobe Stock) Vaikealle tautimuodolle altistavat geenien lisäksi korkea ikä ja miessukupuoli. Riskitekijöitä ovat myös tupakointi ja ylipaino.

Aiheesta aiemmin:

Geeniperimä voi vaikuttaa ihmisen koronariskiin


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia