Ulla ja Tage Eriksson ovat Itämeren parhaat ystävät

Suomen Itämeri-ystävällisimmäksi maatilaksi on valittu Tage ja Ulla Erikssonin tila Ahvenanmaalta. Valinnan teki ympäristöjärjestö WWF Suomi.

Hammaruddan tilaa viljelevä Erikssonin pariskunta pitää monin keinoin huolen siitä, että heidän pelloiltaan pääsee mereen mahdollisimman vähän rehevöittäviä ravinteita.

Juuri rehevöityminen on Itämeren suurimpia ongelmia. Ilmiö näkyy muun muassa myrkyllisinä sinileväkukintoina.

Suuri osa ravinteista ja maa-aineksesta kulkeutuu pelloilta mereen jokia ja puroja pitkin.

Hammaruddan tilan läpi virtaavien purojen ympärille on rakennettu laajempia, syvempiä osuuksia eli sedimentointialtaita, joiden pohjaan maa-aines painuu.

Erikssonit pitävät myös peltonsa kasvipeitteisinä mahdollisimman suuren osan vuodesta, jolloin niiltä irtoaa vähemmän maa-ainesta.

Ravinteet merestä pelloille

Raati palkitsi Ulla ja Tage Erikssonin etenkin innovatiivisuudesta. He eivät pelkästään estä ravinteiden pääsyä mereen vaan päinvastoin keräävät talteen rannalle ajautuneen rakkolevän ja käyttävät sen ravinnelähteenä pelloillaan.

Myös parin työ luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi sai kiitosta. Erikssonit ovat viime vuosina satsanneet kosteikkoihin, jotka myös vähentävät pelloilta huuhtoutuvien ravinteiden määrää ja lisäksi tarjoavat elinympäristön monille eläimille.

Kosteikkojen lisäksi lajien kirjoa tilalla lisäävät niin sanotut perinneympäristöt, kuten hakamaat ja laitumet, joita pariskunta on ennallistanut 1980-luvulta lähtien.

WWF palkitsi Itämeren ympäristöystävällisimmät viljelijät nyt kahdeksannen kerran osana laajempaa Itämeri-ohjelman kilpailua.

(Kuva: Paula Kallio/WWF Suomi) Tage ja Ulla Eriksson ovat muun muassa lisänneet tilansa luonnonlaitumia 10 hehtaarista 90 hehtaariin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia