Uuden sukupolven diabeteslääkkeistä pulaa – markkinoille yrittävät nyt väärennökset

Joidenkin lääkkeiden maailmanlaajuinen saatavuusongelma on saanut väärentäjät liikkeelle. Laittomilla markkinapaikoilla on tarjolla esimerkiksi väärennettyjä diabeteslääkkeitä, joita käytetään myös painon pudottamiseen.

Väärentäjien aktivoitumisesta tiedottaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, joka myös muistuttaa väärennettyjen valmisteiden vaaroista.

Laittomilla markkinoilla voi olla myynnissä vaikkapa uuden sukupolven diabeteslääkkeiden ”rinnakkaisvalmisteita” tai ”geneerisiä valmisteita”. Tällaisia valmisteita ei todellisuudessa ole olemassakaan.

Lääkkeitä ei siis tule hankkia laittomilta verkkosivuilta tai muista epäluotettavista markkinapaikoista. Kaupattavien lääkkeiden sisällöstä ja laadusta ei ole takeita, ja valmisteet voivat olla hengenvaarallisia, Fimea varoittaa.

Keskus kertoo tiedotteessaan Sveitsissä sattuneista tapauksista, joissa laittomasti hankitun lääkkeen käyttäjä on joutunut sairaalahoitoon, kun hänen muuksi luulemansa valmiste on paljastunut insuliiniksi.

Näin tunnistat laillisen verkkoapteekin

Laittomat verkkoapteekit ovat Fimean mukaan usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman. Kuluttajia yritetään vakuuttaa muun muassa logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä.

Ennen ostospäätöksen tekemistä on tärkeä arvioida sivuston sisältöjä ja selvittää, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii, Fimea neuvoo. Laillinen toimija kertoo kaikki yhteystietonsa.

Kuluttajan tulee myös perehtyä lääkkeiden toimitusehtoihin. Laittomissa verkkoapteekeissa ei ole kuluttajansuojaa.

Laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkettä ilman reseptiä eikä laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.

EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta, josta saa lisätietoa Fimean sivuilta.

(Kuva Pexels) Lääkkeet tulee hankkia ainoastaan laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkopalveluista, Fimea korostaa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia