Lääke, jonka vaikuttavana aineena on relatlimabi, tarjoaa hyvän vaihtoehdon levinneen melanooman hoitamiseen. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa uutuuslääkkeen tehon salaisuudeksi paljastui sen erilainen vaikutusmekanismi.
Levinnyttä melanoomaa, ihosyövän vaarallisinta muotoa, on tähän asti hoidettu valjastamalla elimistön puolustusjärjestelmän omat T-solut syövän kimppuun. Valjastamisen työkaluna on käytetty soluja buustaavia vasta-aineita.
Tällainen hoito tepsii kuitenkin vain noin puoleen potilaista. Loput eivät saa siitä mitään apua.
Kun suomalaistutkijat jo aiemmin selvittivät syytä asiaan kehittämällään tekoälymallilla, kävi ilmi, että hoidosta hyötymättömillä potilailla ei ole oikeanlaisia melanoomaa vastaan hyökkääviä T-soluja.
Tepsivään hoitoon pitäisi siis käyttää muitakin puolustusjärjestelmän osia kuin T-soluja, tutkijat päättelivät.
Luonnolliset tappajasolut nousevat uuteen rooliin
Tuoreessa tutkimuksessa suomalaisryhmän tarkoituksena oli testata uutta, relatlimabiin perustuvaa melatoniinilääkettä.
Tutkimuksessa oli mukana sekä vasta sairastuneita että potilaita, joiden tautiin aiempi, puolustusjärjestelmän tehostamiseen perustuva hoito ei ollut auttanut. Heistä puolet sai kuitenkin apua relatlimabista.
Samalla tutkijat tekivät yllättävän löydön: suurin ero potilasryhmien välillä ei ollutkaan T-soluissa vaan niin kutsutuissa luonnollisissa tappajasoluissa eli NK-soluissa (natural killer cell).
”NK-solujen tehtävänä on auttaa erityisesti silloin, kun vieraat taudinaiheuttajat tai tässä tapauksessa syöpäsolut yrittävät piiloutua T-soluilta esimerkiksi piilottamalla pinta-antigeenit, joita T-solut tunnistavat”, kuvailee translationaalisen immunologian tutkimusohjelman johtaja Satu Mustjoki Husista ja Helsingin yliopistosta.
”NK-solujen rooli syöpien hoidossa tulee korostumaan tulevina vuosina”, Mustjoki uskoo.
(Kuvituskuva Pixabay) Yhdysvallat on jo hyväksynyt relatlimabin käyttöön levinneen melanooman hoidossa yhdessä nivolubamin kanssa. Uusi yhdistelmävalmiste on parhaillaan myös Suomen lääketurvallisuusviranomaisen Fimean arviointiprosessissa.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.