Uusi kansallinen toimintaohjelma edistää kestävää kasvinsuojelua – päämääränä riskien pienentäminen

Suomessa on käynnistynyt uusi toimintaohjelma, jonka tavoitteena on suitsia kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvia terveys- ja ympäristöriskejä.

Kestävän kasvinsuojeluohjelman tavoitteena on myös vähentää riippuvuutta kemiallisista kasvinsuojeluaineista edistämällä integroidun kasvinsuojelun toteutumisen edellytyksiä.

Kansallinen toimintaohjelma on Suomessa kolmas ja sisältää kaikkiaan 32 uutta toimenpidekokonaisuutta.

Kokonaisuudet kattavat kasvinsuojeluaineiden elinkaaren valmisteiden hyväksynnästä niiden käyttöön, vaihtoehtoihin, alan toimijoiden osaamiseen, jätehuoltoon ja pitoisuuksien seurantaan.

Iso rooli on myös tutkimuksella ja neuvonnalla, kun kasvinsuojelukäytäntöjä monipuolistetaan ja mukaan otetaan lisää ei-kemiallisia vaihtoehtoja.

”Tukes osoittaa lämpimät kiitokset kaikille ohjelman valmisteluun osallistuneille henkilöille ja tahoille”, sanoo ohjelman valmistelusta Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa (Tukes) vastannut ylitarkastaja Sari Autio.

Sähköinen järjestelmä auttaa käyttäjiä ja tutkijoita

Ohjelmaan kuuluu myös suuria tietoteknisiä hankkeita, kuten kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjien sähköisen kirjanpitojärjestelmän ja integroidun kasvinsuojelun tietoalustan rakentaminen.

Vuonna 2026 valmistuvaan järjestelmään tallennetaan jatkossa kasvinsuojeluaineiden käyttötiedot heti aineen levittämisen yhteydessä.

Tämä helpottaa aineiden käyttäjien työtä, sillä valvontaa varten ei enää tarvita erillistä kirjanpitoa.

Entistä parempi tilastotieto kasvinsuojeluaineiden käytöstä on arvokasta myös tutkimuksen kannalta.

Lisäksi kansalliset tilastoraportoinnit EU:lle hoituvat tulevaisuudessa nykyistä helpommin.

(Kuva Scanstockphoto) Suomalaista kasvinsuojelua monipuolistetaan lisäämällä kemiallisten valmisteiden rinnalle myös ei-kemiallisia aineita ja menetelmiä.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia