Uusi menetelmä koirasusien tunnistamiseen

Koiran ja suden risteymien eli koirasusien tunnistamiseen on kehitetty uusi analyysimenetelmä.

Entistä tarkempi dna-menetelmä syntyi Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä hankkeessa, johon osallistui myös Luonnonvarakeskus (Luke).

Susien ja koirien perimän erot ovat pieniä, koska eläimet ovat geneettisesti eriytyneet toisistaan suhteellisen vähän aikaa sitten.

Uusi koirasusipaneeli rakennettiin korostamaan susien ja koirien välisiä geneettisiä eroja. Paneeliin valittiin tunnistamista varten 93 snp-markkeria.

Aiemmassa analyysimenetelmässä hyödynnetään mikrosatelliittimarkkereita.

Mikrosatelliittimenetelmä erottaa koirasudet susista ensimmäisessä ja yleensä myös toisessa polvessa, mutta sen jälkeen tunnistaminen vaikeutuu. Mitä useamman polven takaisinristeymä, sitä epävarmempaa lajin tunnistaminen.

Uusi menetelmä on hyväksytty ja vertaisarvioitu, mutta tutkimusartikkelia ei ole vielä julkaistu.

Suomesta paljastui kaksi uutta koirasutta

Tutkijat löysivät uuden menetelmän ansiosta kaksi suomalaista suden ja koiran risteymää, jotka oli aiemmin määritelty susiksi.

Tohmajärvellä jäi joulukuussa 2015 auton alle nelivuotias uros, jota on tähän asti pidetty sutena. Nyt paljastui, että se oli kolmannen polven risteymä sudesta ja koirasta.

Pyhäjoella tammikuussa 2016 ammuttu kaksivuotias naaras puolestaan osoittautui toisen polven takaisinristeymäksi suteen.

Koirasusi on Suomessa luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

Analyysit tehtiin Saksassa, mutta Lukeen on vastikään hankittu samanlainen laite, jollaista Saksassa käytettiin.

Kun Luke saa uuden laitteensa käyttöön, se käy läpi vanhan mikrosatelliittiaineiston vanhalla menetelmällä tutkituista eläimistä ja analysoi osan näytteistä uudelleen.

Jatkossa Luke hyödyntää tutkimuksissaan uutta koirasusipaneelia.

Aineistona liki 300 näytettä

Tutkimushankkeen aineistona oli yhteensä 288 sutta.

Mukana oli 61 näytettä Suomesta, 4 Venäjältä, 21 Romaniasta, 107 Saksasta, 70 Italiasta ja 25 Iberian niemimaalta.

Analysoidut suomalaisnäytteet olivat peräisin muun muassa metsästetyistä susista, museosusista ja tunnetuista koirasusista.

Koira-aineistona käytettiin 314 koiran dna-näytteitä. Koirat edustivat 55:tä eri rotua.

Tutkimuksessa 12 näytettä katsottiin suden ja koiran risteymiksi. Niistä 7 oli Suomesta, 3 Saksasta, yksi Romaniasta ja yksi Tšekistä.

(Kuva Adobe Stock) Tšekissä on jalostettu uusi koirarotu risteyttämällä susia ja saksanpaimenkoiria. Suomessa koirien ja susien risteyttäminen ja koirasusien jalostaminen on kielletty.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia