Uusi menetelmä paljasti: narkolepsia vaikuttaa aivojen puhdistumiseen

Narkolepsia muuttaa aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitäviä pulsaatioita. Näin kertoo Oulun yliopiston tutkimus, jossa narkolepsiapotilaiden aivoja kuvattiin ensi kertaa nopealla toiminnallisella magneettikuvauksella.

Menetelmää on aiemmin käytetty muun muassa Alzheimerin taudin ja epilepsian tutkimisessa.

Aivojen puhdistumiseen liittyvät sydämen sykkeen tuottama valtimoiden kardiovaskulaarinen pulsaatio, laskimoiden ja aivo-selkäydinnestetilojen hengityspulsaatiot sekä verisuoniston seinämien vasomotorinen aaltoilu.

Tutkimus osoitti, että narkolepsiaa sairastavilla esiintyy muutoksia kaikissa kolmessa aivopulsaatiotyypissä.

Pulsaatioiden muutokset olivat yhteydessä taudin vaikeusasteeseen siten, että pienempi sydänperäisen pulsaation vaihtelu ennusti voimakkaampia oireita.

Communications Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa oli mukana 22 narkolepsiaa sairastavaa ja yhtä monta tervettä verrokkia.

Uutta löydöstä tutkitaan ahkerasti

Aivojen glymfaattinen järjestelmä eli niiden puhdistusjärjestelmä on varsin uusi löydös ja innokkaan tutkimuksen kohde. Oulun yliopiston tutkijat ovat aiemmin osoittaneet, että aivopulsaatiot ovat yhteydessä puhdistusjärjestelmään.

Aivopulsaatioiden optimoinnista saadaan tulevaisuudessa ehkä uusia hoitokeinoja eri sairauksiin, tutkijat sanovat.

Narkolepsia on kroonista uneliaisuutta aiheuttava neurologinen sairaus, johon sairastutaan nuorena. Siihen ei ole parantavaa hoitoa.

Narkolepsia vaikuttaa vireystilaan, tahdosta riippumattoman hermoston toimintaan ja tiettyjen aivojen välittäjäaineiden tuotantoon.

”Mielenkiintoista on se, että aivojen puhdistusjärjestelmän säätely liittyy juuri näihin samoihin elimistön toimintoihin”, sanoo oululaishankkeen päätutkija Matti Järvelä.

Voi ehkä auttaa diagnostiikassa

Tutkimuksessa käytetty aivojen kuvantamismenetelmä kykeni erottelemaan narkolepsiaa sairastavat potilaat terveistä. Sillä voisi siten olla potentiaalia taudin diagnostiikan apuna.

”Ideaalitilanteessa varsinainen tutkimus kestää vain kymmenisen minuuttia, mikä on ajallisesti merkittävä parannus. Menetelmä on myös kajoamaton eli tarvetta näytteiden otolle ei ole”, Järvelä kuvailee.

Taudin diagnoosi voi nykyään viivästyä jopa vuosia. Nopeampi diagnostiikka mahdollistaisi hoitojen aloittamisen aiemmin.

Koska aivojen puhdistusjärjestelmän ongelmat liittyvät myös aivojen tasapainotilan epävakauteen, narkolepsiapotilaat todennäköisesti hyötyisivät ajoissa aloitetusta hoidosta myös pitkällä tähtäimellä.

”Tutkimuksen osuvuus kuitenkin lienee parhaimmillaan yhdistettynä muuhun diagnostiikkaan, ja tulokset ovat tässä vaiheessa vielä alustavia”, Järvelä toteaa.

(Kuva Matti Järvelä) Raakasignaalista eroteltuja aivopulsaatioita edustavia signaaleita. Vihreä viiva on vasomotorinen aalto, sininen hengityksen aiheuttama ja punainen viiva sykkeen aiheuttama osasignaali.

Aiheesta aiemmin:

Alzheimerin tauti saa aivot sykkimään eri tavoin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia