Uusi merkkiaine osoittaa dementian verinäytteestä

Otsalohkodementiaa sairastavat potilaat voidaan erottaa psykiatrisista potilaista ja terveistä ihmisistä gfap-proteiinin perusteella. Merkkiaineena toimivan gfap-proteiinin pitoisuus mitataan verestä.

Uusi biomarkkeri löytyi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -julkaisusarjassa.

Gfap-merkkiaineen luotettavan mittaamisen verinäytteestä mahdollistaa ultraherkkä Simoa-analyysimenetelmä (single molecule array).

Menetelmän ansiosta selvisi, että gfap-proteiinin pitoisuudet ovat otsalohkodementiapotilaiden verinäytteissä merkittävästi korkeammat kuin muilla.

Gfap-proteiini on peräisin keskushermoston tukisoluista. Sen korkea pitoisuus ennustaa myös aivojen nopeampaa kudostuhoa ja taudin kiivaampaa etenemistä.

Verikoe on odotettu apuväline

Aivoperäisiä merkkiaineita mitataan nykyään pääasiassa aivo-selkäydinnestenäytteistä.

Hermostoa rappeuttavien sairauksien diagnostiikkaan etsitään kuitenkin vaihtoehdoksi verestä mitattavia merkkiaineita, sillä verikokeen ottaminen on helpompaa ja kätevämpää sekä potilaalle että terveydenhuollolle.

Otsalohkodementia on toiseksi yleisin syy työikäisenä alkavaan etenevään muistisairauteen. Taudin diagnosoiminen on vaikeaa, koska oirekuva muistuttaa psykiatrisia sairauksia ja muita muistisairauksia.

Gfap-proteiinin mittaamisen odotetaan jatkossa tarjoavan diagnostiikkaan uuden, tehokkaan apuvälineen.

Tuore tutkimus osoitti, että gfap toimii hyvin merkkiaineena yksinäänkin, mutta sen diagnostista tarkkuutta voidaan kasvattaa entisestään, jos verinäytteestä analysoidaan myös neurofilamenttiproteiinin pitoisuus.

Nopeasta diagnostiikasta nopeaan hoitoon

Suomalaistutkijoiden mukaan on todennäköistä, että tulevaisuudessa muistisairaudet kyetään erottelemaan muista sairauksista heti, kun ensimmäiset oireet havaitaan.

Vastaisuudessa voidaan myös saada ennusteellista tietoa taudin etenemisnopeudesta ja jopa mahdollisten tulevaisuuden lääkehoitojen vaikutuksista taudin etenemiseen.

Potilaiden hoito ja tukitoimenpiteet saadaan näin aloitettua mahdollisimman varhain.

Kuva Scanstockphoto


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia