Uusi oppisopimusmalli houkuttelee nuoria kemian alalle

Kemianteollisuuden uusi oppisopimusmalli avaa ovia alalle myös alle 18-vuotiaille nuorille.

Mallista sopivat osana alan työehtosopimusta Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto ry, ja se kehitettiin työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen, yritysten ja oppilaitosten yhteistyönä.

Pilottivaiheessa mallia toteuttaa neljä ammatillista oppilaitosta, porvoolainen Careeria, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Oulun seudun koulutuskuntayhtymä OSAO.

Neljän laitoksen opiskelijat voivat hakea mukaan uuteen oppisopimusmalliin jo alkuvuodesta 2023.

Ensimmäinen opintovuosi suoritetaan oppilaitoksessa, toinen ja kolmas vuosi mahdollisimman tiiviisti yrityksessä eli Nesteen Porvoon-jalostamossa, Nokian Renkaissa Nokialla, Umicoressa Kokkolassa tai Kemiran Oulun-yksikössä.

Uutta on opiskelijoiden nuoren iän lisäksi se, että heidän palkkansa nousee opintojen edistymisen mukaan suoritettujen näyttökokeiden perusteella.

”Luonteva tapa tulla alalle”

Kemianteollisuudessa on perinteisesti hyödynnetty oppisopimusmahdollisuutta vain vähän. Lisäksi siitä ovat hyötyneet pääosin aikuisopiskelijat.

Sekä kemianyrityksissä että ammatillisissa oppilaitoksissa pidetään tärkeänä sitä, että ala houkuttelee osaavia nuoria.

”Toivomme tämän mallin lisäävän nuorten kiinnostusta kemianteollisuuden töihin. Samalla uskomme uuden oppisopimusmallin osaltaan vastaavan kemianalojen työpaikoilla vallitsevaan työvoimapulaan”, sanoo Teollisuusliitto ry:n Kemian sektorin johtaja Toni Laiho.

Kemianteollisuus ry:n johtajan Minna Etu-Seppälän mukaan kaiken avaimena on ollut yhteinen tahtotila ja saumaton yhteistyö kahden järjestön, oppilaitosten ja yritysten välillä.

Loka–marraskuussa käynnistyvät oppilaitoksissa pidettävät markkinointitilaisuudet, joihin myös pilottiyritykset osallistuvat.

”Oppisopimusmalli on luonteva tapa tulla alalle. Tämä koskee nyt myös alle 18-vuotiaita. Yksinkertaisesti sanottuna: tervetuloa nuoret”, Etu-Seppälä toteaa tiedotteessa.

(Kuva Juha Käenmäki) Ammattiopisto Tredun opiskelija vuoden 2016 Taitaja-ammattitaitokilpailussa. Tredu on yksi pilottivaiheen oppilaitoksista, joissa kemian oppisopimusmallia testataan.

Aiheesta aiemmin:

Kemian alalle uudet työehtosopimukset – Paikallinen sopiminen etenee

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia