Uusille biotuotetehtaille kehitetään entistä tarkempaa analytiikkaa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin kuitulaboratorio rakentaa uusia analysointisovelluksia metsä- ja biotuoteteollisuudelle. Kolmivuotinen hanke on saanut lähes miljoonan euron rahoituksen Business Finlandilta.

Kuitulaboratorio tutkii erityisesti sitä, kuinka uusien selluloosalaatujen analytiikassa ja tuotantoprosessien tehostamisessa voitaisiin hyödyntää Valmet Automationin kehittämää kameratekniikkaa.

Hanke on samalla osa Valmet Automationin Beyond Circularity -ohjelmaa.

”Kuitulaboratorion ja Valmet Automationin pitkäaikainen yhteistyö metsäteollisuuden mittausteknologian alalla on ollut hyvä pohja tämän merkittävän tutkimushankkeen käynnistymiselle”, sanoo tutkimusjohtaja Lasse Pulkkinen Xamkista.

Projektissa tutkitaan myös sitä, kuinka kuitulaboratorion oman mittaustekniikan sovellus toimii sellukuidun muokkauksen reaaliaikaisessa mittaamisessa.

Vähemmän vettä ja kaikki jakeet käyttöön

Tarve entistä tarkemmalle analytiikalle on syntynyt juuri uusien sellulaatujen ja niiden valmistusprosessien kehityksen myötä.

Hankkeessa tutkittavat kuitusovellukset ovat tekstiilien raaka-aineita, läpinäkyviä filmejä ja nestepakkauksia sekä pakkausten barriermateriaaleja, jotka estävät esimerkiksi hapen läpäisyä.

Kuitumittausten lisäksi projektissa selvitetään, kuinka uusista sellu- ja biotuotetehtaista saataisiin entistä resurssitehokkaampia niin, että ne käyttäisivät esimerkiksi nykyistä vähemmän vettä.

Tulevaisuuden biotuotetehtaissa myös puuraaka-aineen mukana tulevat arvokkaat mineraalit on eroteltava talteen esimerkiksi lannoitekäyttöä varten. Hankkeessa pureudutaan myös näiden jakeiden analysointiin ja hallintaan.

Huhtikuun 2025 loppuun jatkuvan projektin teollisia kumppaneita ovat Valmetin lisäksi UPM-Kymmene, Stora Enso, Wetend Technologies, Fiber-X ja Aquaflow.

(Kuva Xamk) Savonlinnassa toimiva kuitulaboratorio on yksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin tutkimusyksiköistä. Laboratorio on tehnyt pitkään yhteistyötä Valmet Automationin kanssa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia