Vaahdotetusta puusta syntyy hiilinegatiivisia akustiikkalevyjä

Jyväskyläläinen materiaalialan startup Aisti Corporation etenee kohti tavoitettaan eli tehdasta, joka tuottaa hiilinegatiivisia puupohjaisia akustiikkalevyjä rakennusteollisuuden tarpeisiin.

Aisti keräsi viime vuonna noin 1,6 miljoonan kasvurahoituksen. Nyt yritys on käynnistänyt koelaitoksen tuotantolinjan esisuunnitteluvaiheen, jossa sen suunnittelukumppanina toimii konsulttiyhtiö Afry.

”Yhteistyö Afryn kanssa on linjassa tavoitteemme kanssa johtaa rakennusteollisuuden vihreää siirtymää uusilla ratkaisuilla, jotka ovat hiilinegatiivisia ja kestäviä”, sanoo Aistin perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Paananen tiedotteessa.

”Ensimmäisessä tehtaassamme on energiatehokkaita prosesseja ja huippuluokan laitteita, joiden avulla voidaan tuottaa kohtuuhintaisia ratkaisuja parhaalla mahdollisella teknologialla turvallisuusstandardien mukaisesti.”

Ekologinen korvaaja kivi- ja lasivillalle

Suomen ensimmäisen puukuituisia akustiikkalevyjä tuottavan tehtaan vuosikapasiteetti olisi 2,5 miljoonaa neliömetriä valmista levyä. Nykyään akustiikkalevyinä käytetään yleensä kivi- tai lasivillatuotteita.

Aistin levyt syntyvät kokoonpuristetusta selluloosakuituvaahdosta. Tuotekehityksessä Aisti on tehnyt yhteistyötä VTT:n vaahtorainausteknologian asiantuntijoiden kanssa.

Puu sitoo itseensä hiiltä, ja levystä tulee hiilinegatiivinen, kun sen valmistuksessa käytetään päästötöntä tai vähäpäästöistä energiaa. Sekä ihmiselle että ympäristölle turvalliset levyt ovat myös   kierrätettäviä.

Aistin tavoitteena on, että sen akustiikkalevyt vähentävät rakennusteollisuuden kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2030 mennessä 3,5 megatonnia.

(Kuva Aisti) Mallikappaleita puuvaahdosta tehdystä akustiikkalevystä.

Lue myös:

Sellupohjainen kuitumassa on vaihtoehto perinteisille akustiikkalevyille


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia