Väittelijä kehitti ultralujan rakenneteräksen kierrätysprosessiin

Oulun yliopistossa on ideoitu prosessi, jolla kierrätysteräksestä saadaan edullista, kylmänkestävää ja ultralujaa rakenneterästä.

Uuden teräksen kehitti väitöstyössään materiaalitekniikan tutkija Mohammed Ali. Teräs on tarkoitettu vaativiin käyttökohteisiin.

Hyvä lujuuden ja sitkeyden yhdistelmä syntyy seuraavalla prosessireitillä: kustannustehokas induktiosulatus, ESR, termomekaaninen kuumamuokkaus ja kontrolloitu jäähdytys, joita seuraa uudelleenkuumennus, sammutus ja päästö 200 asteen lämpötilassa.

ESR-teknologia eli sähkökuona-uudelleensulatus (electroslag remelting) mahdollistaa myös uusien kemiallisten koostumusten hyödyntämisen ja erilaisten ominaisuusyhdistelmien kehittämisen.

Kun lisäksi käytetään kaksinkertaista austenitointia ja sammutusta, materiaalin iskunkestävyys paranee olennaisesti.

Kierrätysteräksen käytöstä monta hyötyä

Terästä valmistetaan tavallisesti joko malmipohjaisella menetelmällä tai käyttämällä prosessissa myös romua eli kierrätysterästä.

Romupohjaista tuotantoreittiä pidetään yhtenä mahdollisuutena vähentää teräksenvalmistuksen kasvihuonepäästöjä ja hidastaa ilmaston lämpenemistä.

Myös kasvavat taloudelliset vaatimukset ovat herättäneet kiinnostuksen löytää vaihtoehtoja nykyisille ultralujille rakenneteräksille.

Mohammed Alin väitöskirja Development of low-cost CrNiMoWMnV ultrahigh-strength steel with high impact toughness for advanced engineering applications tarkastetaan Oulun yliopistossa 28.8.2020.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia