Vety-yhtiö Hycamiten demolaitokselle suurlaina Ilmastorahastolta

Ilmastorahasto on myöntänyt maksimissaan 10 miljoonan euron pääomalainan Hycamite TCD Technologies Oy:lle. Laina on tarkoitettu puhtaan vedyn demonstraatiolaitoksen rakentamiseen.

Kokkolaan nousevan demolaitoksen avulla on tarkoitus osoittaa Hycamiten vetyteknologian toimivuus ja skaalattavuus.

Hycamiten termokatalyysiin perustuvalla menetelmällä vety syntyy pilkkomalla maakaasun, biokaasun tai synteettisen metaanin metaanimolekyyleja. Käynnistymisvaiheessa tuotannon pohjana on biokaasu. Tuotantoprosessin toinen lopputuote on kiinteä hiili.

Vety voidaan hyödyntää esimerkiksi kemianteollisuuden raaka-aineena. Hiili sopii moniin tarkoituksiin, kuten komposiitti- ja suodatusmateriaaleiksi tai akkuteollisuuden käyttöön.

Hycamiten valmistusmenetelmä on erittäin energiatehokas.

”Prosessimme käyttää noin 13 prosenttia siitä energiamäärästä, joka tarvitaan vastaavan vedyn tuottamiseen elektrolyysiprosessilla”, kertoo Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikka tiedotteessa.

Kehitteillä uusia käyttökohteita

Rahikan mukaan yhtiön ratkaisulla on erityisesti energiakriisin aikana iso merkitys teollisuuden harmaan vedyn korvaajana.

Harmaalla vedyllä tarkoitetaan fossiilisilla polttoaineilla tuotettua vetyä. Hycamiten tuote on niin sanottua turkoosia vetyä, sillä sen valmistusprosessi on päästötön.

Hycamite kehittää sekä vedylle että hiilelle myös uusia käyttökohteita. Yhtiö tekee esimerkiksi Wärtsilän kanssa yhteistyötä, jossa sen teknologialla tuotetaan LNG-alusten nesteytetystä maakaasusta vetyä aluksen polttoaineeksi.

”Näin vältetään LNG-poltosta aiheutuvia metaanipäästöjä ja vedyn varastoinnista aiheutuvia haasteita sekä hyödynnetään olemassaolevaa LNG-aluskantaa”, Rahikka sanoo.

Ilmastorahaston osallistuminen demolaitoksen rahoitukseen vauhdittaa Hycamiten teknologian kehitystä. Yhtiö uskoo, että sen ratkaisulla on kymmenessä vuodessa jopa 85 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin päästövähennyspotentiaali.

”Monipuolistaa suomalaisten vetyhankkeiden kenttää”

”Hycamiten ratkaisu monipuolistaa suomalaisten vetyhankkeiden kenttää ja korvaa harmaata vetyä teollisuudessa. Näen sille mielenkiintoisen roolin osana vetytaloutta”, perustelee lainapäätöstä Ilmastorahaston toimitusjohtaja Paula Laine.

Ilmastorahasto Oy on valtion omistama erityistehtäväyhtiö, jonka toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen.

Hycamiten demolaitoksen arvioitu rahoitustarve on yhteensä 28 miljoonaa euroa. Business Finland on myöntänyt hankkeeseen 2,4 miljoonaa. Yksityisiltä sijoittajilta Hycamite pyrkii keräämään 15 miljoonaa.

Päivi Ikonen

(Kuva) Turkoosia vetyä ja kiinteää hiiltä, siinä Hycamiten prosessin lopputuotteet. Kasvuyritys pohjaa osaamisensa Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimustyöhön.

Aiheesta aiemmin:

Vedyntuottaja Hycamite kehittää katalyytteja yhdessä ruotsalaisyrityksen kanssa

Vedyntuottaja Hycamite sai uusia kansainvälisiä sijoittajia

Hycamitelle aiesopimus vihreän vedyn myynnistä – ostajana kobolttiyhtiö Jervois

Hycamite käynnisti vedyntuotannon testilaitoksen

Kokkolaan vedyntuotannon pilottilaitos

Lue myös:

Aurinko valaisee vetytaloutta


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia