Suomella on erinomaiset edellytykset menestyä kansainvälisessä vetykilpailussa, jos vetyosaajien ja -innovaatioiden lisäämistä kiihdytetään hallitusohjelmassa 2023–2027. Näin sanoo alan tutkijoita edustava Suomen vetytutkimusfoorumi.
Uudelta hallitukselta foorumi edellyttää joukkoa toimenpiteitä, joista ensimmäinen on ohjelmaluonteinen pitkäjänteinen rahoitus osaajien kouluttamiseen kaikilla koulutusasteilla.
Foorumi vaatii myös vetysiirtymän tutkimusinfrastruktuurin ja datan käytön systemaattista kansallista kehittämistä. Myös kansainvälinen, erityisesti pohjoismainen tutkimusyhteistyö on tarpeen.
Lisäksi tutkimus–investointi-syklejä on tuettava ja kiihdytettävä ja investointiriskejä vähennettävä tiiviimmällä yhteistyöllä tutkimuslaitosten ja yritysten välillä.
Huomio kokonaisuuksiin
Foorumin mukaan osaamiseen satsaamisessa tulee ottaa huomioon koko vetyarvoketju vihreä sähköstä, vedyn monimuotoisest tuotannosta ja siirrosta ja jakelusta vedyn käyttöön eri sovelluksissa.
Tärkeää on muistaa myös systeemitason merkitys tehokkaassa, turvallisessa ja joustavassa energian tuotannon, siirron ja varastoinnin toimitusketjussa.
Merkittävän kokonaisuuden vetysiirtymässä muodostavat lisäarvotuotteet, kuten vetypohjaiset vihreät polttoaineet ja kemikaalit, ja toisaalta energiasiirron infrastruktuuri.
Keskeisiä kohdemaita seurattava
Vetytaloudessa on foorumin mukaan odotettavissa tiukka kansainvälinen kilpailu eri teknologioiden välillä. Valmisteilla on tuhansia vetyhankkeita Euroopassa ja muualla maailmassa.
Vetykilpailussa keskeisiä seurattavia kohdemaita ja yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Pohjoismaat, Saksa ja Yhdysvallat.
Vetysiirtymän toteutus edellyttää joustavaa ja nopeaa kaavoitusta sekä luvitusta koko arvoketjun investoinneille, foorumi toteaa. Paremmin ennakoitava EU-sääntely vähentää teollisiin investointeihin liittyvää riskiä.
Suomen vetytutkimusfoorumissa (Hydrogen Research Forum Finland) ovat mukana Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Jyväskylän, Turun, Tampereen, Vaasan ja Oulun yliopistot, Åbo Akademi, VTT ja Luonnonvarakeskus. Foorumin toimintaa koordinoi tällä hetkellä Oulun yliopisto.
(Kuva Oulun yliopisto) Lisää vauhtia vetytutkimukseen, vaativat alan toimijat.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.