Vientiteollisuuden raportti: Näin Suomi voittaa kisan vihreistä investoinneista

Suomi voi pärjätä uuden teollisuuspolitiikan aikakaudella ja voittaa kilpailun vihreistä investoinneista ja työpaikoista.

Näin toteaa tuore raportti, jonka tilasivat Kemianteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry ja Metsäteollisuus ry.

Raportti arvioi, että uusi teollisuuspolitiikka etenee hyökyaallon lailla yli maapallon. Sen ajurit ovat ilmastonmuutos, Kiina, pandemia, populismi ja Ukrainan sota.

Raportti esittelee myös tulevaisuuden skenaariot, joista Suomen kilpailukyvyn kannalta paras vaihtoehto on vihreä markkinatalous.

Skenaariossa valtiot keskittävät voimansa globaalin talouden elvyttämiseen ja yksityisen sektorin tukemiseen. Puhtaasta BKT-kasvusta siirrytään ESG-kasvuun (ympäristö, sosiaalinen kestävyys, hyvä hallintotapa).

Vihreä siirtymä etenee nopeasti, koska sijoittajat ja kuluttajat vaativat yrityksiltä vihreitä palveluita ja tuotteita. Nopeasti toipuva globaali talous vauhdittaa uusien teknologioiden kehitystä, ja maltillinen regulaatio mahdollistaa sujuvan toimeenpanon.

Korjauslista seuraavalle hallitukselle

Seuraavalle hallitukselle raportti esittää elinkeinopolitiikan korjauslistan. Siihen kuuluvat muun muassa sekä koti- että ulkomaisen työvoiman saatavuuden parantaminen ja investointien luvituksen sujuvoittaminen.

Teollisuuspolitiikassa on otettava tavoitteeksi teollisten investointien voimakas lisääminen. Pitkäkestoisille investoinneille on myös luotava ennustettava suunnitelma.

Innovaatiopolitiikan osalta raportti esittää, että TKI-investoinnit on nostettava neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

EU:ssa Suomen on liittouduttava avoimeen talouteen uskovien, vastuulliseen taloudenpitoon sitoutuvien jäsenvaltioiden kanssa.

Energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta pitää vahvistaa pitkäjänteisesti.

”Tie vihreään siirtymään kulkee uudistuvan teollisuuden kautta”

Teollisuuspolitiikka suurvaltakilpailun ja vihreän siirtymän maailmassa. Kuinka Suomi vahvistaa teollista perustaansa ja voittaa kamppailun vihreistä investoinneista ja työpaikoista? -raportin laati konsulttiyhtiö Nordic West Officen työryhmä Risto E. J. Penttilän johdolla.

Penttilän mukaan raportti kirjoitettiin alun perin vihreän siirtymän maailmaan.

”Sitten tuli sota. Vihreän siirtymän rinnalle teollisuuspolitiikan ajureina nousivat suurvaltapolitiikka ja huoltovarmuus”, hän kuvailee.

Suurvallat käyttävät hänen mukaansa teollisuuspolitiikkaa edistääkseen omaa taloudellista, poliittista ja sotilaallista valtaansa, kehittyneet maat voittaakseen kilpailun investoinneista ja korkean jalostusarvon työpaikoista.

”Avain menestykseen on pitää huolta yritysten toimintaedellytyksistä.”

Penttilän mukaan Suomi voi olla edelläkävijä vihreässä siirtymässä ja digitalisaatiossa, jos sillä on vahva ja jatkuvasti uudistuva teollisuus.

”Tie vihreään siirtymään kulkee uudistuvan teollisuuden kautta.”

(Kuva Adobe Stock) Pieni Suomi voi olla jopa vihreän siirtymän ja investointien edelläkävijä.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia