Vihreä palvelinsali tasapainottaa energiaverkkoja – datakeskuksen hukkalämpö lämmittämään Seinäjokea

It-yhtiö Minersloopin datakeskuksen tuottamasta hukkalämmöstä alkaa pian syntyä ekologista kaukolämpöä Seinäjoelle.

Uusi lämmöntuottaja kytketään lähiaikoina Seinäjoen läpi kulkevaan kaukolämpörunkoyhteyteen.

Minersloopin datakeskus mahdollistaa kryptovaluuttojen louhinnan immersioteknologialla, joka säästää sähköä perinteiseen louhintaan verrattuna.

Kun tavallinen datakeskus viilennetään noin 20 asteeseen, Minersloopilla serverit jäähdytetään 30 asteeseen öljyaltaissa, joista palaa noin 60-asteista hukkalämpöä.

Ylijäämälämpö jalostetaan kaukolämmöksi Calefa Oy:n kahden megawatin lämpöpumppulaitoksessa.

Lämmön sivutuotteena bitcoineja

Seinäjoella louhitaan kryptovaluuttaa eniten silloin, kun sähkön tuotanto on huipussaan ja hinta alhaisimmillaan.

”Tavallisista datasaleista poiketen meillä louhintaan tehdyssä datasalissa koneiden tehoa pystytään säätämään tarpeen mukaan alas ja ylöspäin”, kertoo Robert Schulman Minersloopista.

”Automatisoitu järjestelmä voi hetkessä ottaa vastaan suuret määrät sähkötehoa, louhia bitcoineja ja tuottaa samalla lämpöenergiaa.”

Suomessa pörssisähkön päivän hinta ilmoitetaan edellisenä päivänä kello 14. Yhtiö tekee sen jälkeen ajojärjestelyn seuraavalle päivälle. Näin kryptovaluutan louhinta myös tasapainottaa sähköverkkoa.

Lämpöpumput jopa viisinkertaistavat tehon

Alhaisten sähkönhintojen aikana energiayhtiöiden on ollut kannattavaa tuottaa lämpöä jopa sähkökattiloilla, mutta lämpöpumpuilla lämpöä saadaan tyypillisesti kolminkertainen määrä samalla sähköteholla.

Runsaan sähköntuotannon aikana sähköä voi olla viisasta varastoida myös lämpöenergiana, sillä sen varastointi on noin sata kertaa sähkön varastointia edullisempaa.

Calefa Oy:n toimitusjohtajan Petri Vuoren mukaan kaukolämpöverkot ovat infrastruktuurina lämmön varastoinnin voimavara, joka kykenee tuottamaan uuden energiajärjestelmän kaipaamaa joustoa.

Kohti päästötöntä energiantuotantoa

Seinäjoen Energian strategisena tavoitteena on, että yhtiön energiantuotanto muutetaan päästöttömäksi 2020-luvun aikana.

Kaupungissa on jo tehty suuria investointeja tavoitteen saavuttamiseksi. Syksyllä 2022 otettiin käyttöön uusi kaukolämpöakku ja sähkökattila sekä biolämpölaitos.

Yhtiön mukaan Minersloopin datasalin lämpö sijoittuu verkoston kannalta hyvään paikkaan ja tukee muuta tuotantokokonaisuutta.

”Verkosto pystyy ottamaan vastaan tehoa 14 megawattia tässä pisteessä, joten laajentumisvaraakin on”, kertoo kaukolämpöinsinööri Niko Nissinen Seinäjoen Energiasta.

(Kuva Calefa) Tuotannon ja ympäristön ylijäämälämmöistä jalostetaan Calefan laitoksissa lämpöenergiaa hyvällä hyötysuhteella.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia