Viktar Asadchyn omaperäinen, monipuolinen tutkimustyö on kerännyt jo useita palkintoja. Kuva: Vilja Pursiainen.

Viktar Asadchy on Vuoden nuori tutkija – kehittää uusia keinotekoisia materiaaleja Aalto-yliopistossa

Vuoden nuoren tutkijan palkinnon 2024 on saanut apulaisprofessori Viktar Asadchy Aalto-yliopistosta.

Alle 35-vuotiaille tutkijoille myönnettävän 10 000 euron arvoisen palkinnon jakaa Tekniikan edistämissäätiö.

Aallon elektroniikan ja nanotekniikan laitoksessa työskentelevä Viktar Asadchy on tuonut osaamista etenkin keinotekoisten materiaalien tutkimukseen ja kehitykseen.

”Alani keskeisenä tavoitteena on suunnitella uusia keinotekoisia materiaaleja, joita ei ole aiemmin keksitty ja joilla on paljon sovelluspotentiaalia”, Asadchy kertoo.

Sähkömagneettiset suunnitellut materiaalit ovat tärkeitä monenlaisissa kohteissa viestinnästä ja elektroniikasta lääketieteeseen.

Tutkimus on tuottanut muun muassa uudenlaisia optisia kuituja, optisia komponentteja, antennijärjestelmiä ja biotunnistusjärjestelmiä.

Uudenlaisia materiaaleja hyödyntävät kaupallisesti muun muassa Thorlabs, Greenerwave, Metalenz ja Metamaterial Inc.

Stanfordin kautta uudelleen Suomeen

Viktar Asadchy suoritti perustutkintonsa Valko-Venäjällä ja väitteli Aalto-yliopistossa vuonna 2017, jolloin hänen väitöskirjansa palkittiin yhtenä vuoden kuudesta parhaasta väitöstutkimuksesta.

Ennen palaamistaan Aaltoon hän työskenteli post doc -tutkijana yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa, jossa hän kehitti uuden fysikaalisen tavan hallita valoa.

Apurahojen lisäksi Asadchy on saanut esimerkiksi vuoden 2019 Sergei A. Schelkunoff Transactions Prize Paper Award -palkinnon sekä vuoden 2019 Kansainvälisen radiotieteen unionin Young Scientist Best Paper Award -palkinnon.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia