VTT loihti ennätysvenyvän sellumateriaalin muotoiltaviin ruokapakkauksiin – kartonki voi korvata kertakäyttömuovin

Peräti 30 prosentin verran venyvät vaahtorainatut selluloosapohjaiset materiaalit pitävät muotonsa ja mahdollistavat entistä suuremmat ruokapakkaukset.

Kartongin ennätykselliset venyvyysarvot saavutettiin pilottitutkimuksessa, jossa VTT etsii korvaavia materiaaleja koville muovipakkauksille.

Nykyisten kaupallisten kartonkien venyvyys on tyypillisesti 3–6 prosenttia ja parhaiden muovattavien kartonkien 10–18 prosenttia.

Kovan uutuuskartongin poikkeuksellisen venyvyyden ansiosta saadaan aikaan kolmiulotteisia pakkausratkaisuja, jollaisten toteuttaminen ei ole aiemmin onnistunut.

Esimerkiksi leikkelepakkausten kokoa voitaisiin kasvattaa 75 grammasta jopa 200–250 grammaan.

Säätämällä materiaalin muovausprosessia ja muodon kokoa on tutkijoiden mukaan mahdollista valmistaa vieläkin tilavampia kartonkipakkauksia.

”Kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto”

Maailman käytetyimpiä polymeereja on polypropyleenikalvo. Sen venyvyys on jopa 300 prosenttia, mutta raaka-aine on fossiilinen.

”Meidän ratkaisumme tarjoaa nyt markkinoille toteutuskelpoisen, kestävän kehityksen mukaisen vaihtoehdon”, sanoo VTT:n tutkimusryhmän johtaja Jarmo Kouko.

Kehitystyö on tehty osana ohjelmaa, jossa VTT on skaalannut lupaavia muovin vaihtoehtoja yli 50 tutkimus- ja yrityskumppanin kanssa.

VTT, LUT-yliopisto ja italialainen innovaatioyhtiö Gruppo x di x Gruppo ovat jo vieneet uutuuden nykyisiin tuotepakkauslinjoihin ilman, että prosessia tarvitsi muuttaa.

VTT:ssä biopohjaisten tuotteiden tutkimusta johtavan Kristian Salmisen mukaan tämä voi tarkoittaa todellista mullistusta.

”Valmistajat voivat näin ollen ottaa tuotteen käyttöön kestävänä vaihtoehtona muovipakkauksille helposti ja vähäisin kustannuksin”, Salminen sanoo.

Päivi Ikonen

(Kuva VTT) Venyy moneen muotoon ja myös pitää muotonsa. Sellainen on uusi selluloosapohjainen materiaali, jonka VTT toivoo syrjäyttävän ruokapakkausten kertakäyttömuovin.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia