Teknologian tutkimuskeskus VTT on käynnistänyt uuden selluloosakalvonsa pilottituotannon. Kalvo valmistetaan regeneroidusta eli uudelleenkiteytetystä selluloosasta.
Läpinäkyvä, joustava kalvo on kehitetty korvaamaan fossiilisesta muovista tehtyjä pakkauskalvoja ja vähentämään ympäristön roskaantumista mikromuovilla.
”Kuluttaja ei erota lasinkirkasta materiaalia perinteisestä öljypohjaisesta muovista”, sanoo tutkimusprofessori Ali Harlin.
”Selluloosakalvo kestää kosteutta, mutta häviää luonnossa yhtä hyvin kuin paperiarkki. Tuote on biopohjainen ja biohajoava.”
Kalvon läpinäkyvyys on tärkeää, koska kuluttajat haluavat pakkauksia, joissa tuotteen voi nähdä.
”VTT:n kehittämä selluloosakalvo on ilmastoystävällisempi ratkaisu muovin tilalle”, toteaa Biomateriaalit-tutkimusalueen johtaja Atte Virtanen.
”Se myös tekee kierrätyksen helpoksi, sillä sen voi laittaa kartonginkeräykseen muun pakkauksen mukana.”
Muovifilmeillä 110 miljardin dollarin markkinat
Suomi on nykyisin enemmän pakkausmateriaalimaa kuin painopaperimaa. Viime vuonna kartongin myynnin arvo ylitti ensimmäisen kerran paperin myynnin arvon.
Metsäteollisuus etsii uusia lisäarvoa tuovia tuotteita, joille olisi isot markkinat. Joustava, läpinäkyvä sellukalvo on tällainen tuote.
Muovifilmien maailmanmarkkinan arvo oli vuonna 2021 noin 110 miljardia dollaria.
Suomalaistutkijoilla on materiaalista vankkaa osaamista.
”VTT on tehnyt yli kymmenen vuotta tutkimusta selluloosakalvoista ja noin kuusi vuotta regeneroidun eli uudelleenkiteytetyn selluloosan käytöstä läpinäkyvissä kalvoissa”, Virtanen kertoo.
VTT:n mukaan uusi pakkausmateriaali saataneen laajaan teolliseen käyttöön 5–7 vuodessa.
(Kuva VTT) Uutta selluloosapohjaista kalvomateriaalia esittelee VTT:n teknologiapäällikkö Heli Kangas.
Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!
Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.