VTT:n viime vuonna valmistunut toimistorakennus FutureHub on myös monipuolinen tutkimusalusta, jolle on annettu nimeksi Living Lab.
Espoon Otaniemessä sijaitseva rakennus muodostaa paikallisen energiajärjestelmän, joka sisältää useita älykkäitä ratkaisuja.
”VTT FutureHub Living Lab toimii tärkeänä alustana tutkimus- ja kehityshankkeissamme ja avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa kansainväliseen yhteistyöhön”, kertoo älykkäiden energiajärjestelmien tutkimusprofessori Kari Mäki.
FutureHub-rakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit ja pihalle sähköauton latauspisteet. Rakennuksessa on moderni taloautomaatiojärjestelmä ja useita erilaisia mittareita ja antureita, joilla kerätään jatkuvaa mittausdataa.
Dataa hyödynnetään Digital Twin -alustalla, johon rakennus on myös mallinnettu.
Kokonaisuuksia voidaan ohjata joko osana paikallista optimointia tai esimerkiksi joustomarkkinoilla virtuaalivoimalaitoskonseptin mukaisesti.
Optimoinnissa käytetään koneoppivia algoritmeja ja tekoälyä. Alueella toimii 5G-testiverkko, joka osaltaan mahdollistaa uusien ohjaus- ja mittausratkaisujen kehittämisen.
Integroitu tutkimuslaboratorioihin
FutureHub-rakennusta hyödynnetään esimerkiksi paikallisen optimoinnin, virtuaalivoimaloiden, energiayhteisöjen ja alueoperaattorimallien tutkimuksessa. Se integroituu myös VTT:n tutkimuslaboratorioihin ja simulointiympäristöihin.
”Living Lab -ympäristön ja simulointien yhdistäminen tuo kokonaan uusia mahdollisuuksia niin tutkimukseen kuin pilotointiin. Yhdistelmä tarjoaa meille erinomaisen työkalun uuden liiketoiminnan luomiseksi yrityksille energiamurroksesta”, Mäki sanoo.
(Kuva VTT) VTT:n FutureHub-rakennuksen katolla toimii oma aurinkovoimalaitos.