Vuoden menestyjä Mobidiag pokkasi BioFinland-palkinnon

Vuoden 2021 BioFinland-palkinnon on saanut diagnostiikkayhtiö Mobidiag. Tunnustus jaettiin virtuaalisen ChemBio Finland -tapahtuman yhteydessä 28. huhtikuuta.

Espoolainen Mobidiag Oy nousi viimeksi valokeilaan pari viikkoa sitten, kun se kertoi poikkeuksellisen merkittävästä yrityskaupasta: suomalaisfirma siirtyy yhdysvaltalaisen terveysjätin Hologicin omistukseen ennätysmäiseen 668 miljoonan euron hintaan.

”Yrityskauppa ei ole Mobidiagille päätepiste vaan välietappi”, BioFinland-palkinnon vastaanottanut toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen korostaa.

”Uuden omistajan myötä saamme ulottuvillemme globaalit markkinat ja lisäresursseja kasvuun ja teknologiamme kehittämiseen. Parhaillaan rakennamme Espooseen lisää tuotantotilaa.”

Vuonna 2000 perustetun Mobidiagin liiketoiminta perustuu Suomessa kehitettyyn teknologia-alustaan, jolla voidaan diagnosoida erilaisia hengitys- ja suolistotulehduksia pcr-tekniikalla. Yhtiö työllistää nykyään noin 220 henkeä.

Mobidiag yhdistyi vuonna 2013 Amplidiag Oy:n ja ranskalaisen Genewaven kanssa. Bioalalla pitkään vaikuttaneen Tuomas Tenkasen johdolla yritys on rakentanut pcr-pohjaisen teknologia-alustansa.

Koronapandemiasta tuli yhtiölle näytön paikka, kun testien kysyntä ampaisi pilviin.

”Teimme jo helmikuun alussa viime vuonna päätöksen lähteä mukaan kehittämään koronaviruksen diagnostiikkaa. Hallituksemme uskalsi viedä projektia suurella teholla eteenpäin polkaisematta kertaakaan jarrupoljinta.”

”Suuri kiitos kuuluu koko tiimillemme, joka on puskenut isolla työllä läpi  poikkeuksellisen vuoden. Saimme testit ulos huomattavan nopeasti”, Tenkanen kuvaa.

Kaikki yhtiön kehittämät laitteet ja reagenssit ovat pitkäjänteisen tutkimus- ja tuotekehitystyön tulosta. Mobidiag on satsannut tuotekehitykseen huomattavan 130 miljoonan euron summan.

Tunnustus teknologiaosaamisen kehittämisestä

BioFinland-palkinnon jakaa Suomen Bioteollisuus ry joka toinen vuosi. 5 000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Tunnustuksen voi saada suomalainen henkilö, ryhmä, yhteisö tai yritys, ja se myönnetään bioalan innovaatiosta, josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja kansainvälistä näkyvyyttä.

Palkintotiedotteessa todetaan, että Suomen Bioteollisuus ry:n hallitus valitsi Mobidiag Oy:n BioFinland -palkinnon voittajaksi perustuen sen pitkäjänteiseen työhön suomalaisen teknologiaosaamisen kehittämisessä ja esimerkkinä suomalaisen Life Science -yrityksen mahdollisuuteen menestyä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

”Meillä on ollut matkan varrella tärkeitä tukijoita ja sijoittajia, instituutioita ja yksityishenkilöitä, jotka ovat uskoneet siihen, mitä teemme. Ilman heitä emme olisi nyt tässä”, Tuomas Tenkanen kiittää.

Leena Joutsen

(Kuva Mobidiag Oy) Mobidiagin päätuotteet ovat Amplidiag- ja Novodiag-nimiset laitealustat, joihin se myy myös testikasetteja ja reagensseja.

Uutista on päivitetty 28.4. klo 19 Tuomas Tenkasen lausunnoilla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia