WHO:n koronalääkehanke etenee – ensimmäinen tutkimuspotilas Tampereella

Maailman terveysjärjestö WHO on käynnistänyt koronapotilaiden lääkehoidon Solidarity-tutkimuksen toisen vaiheen. Hankkeen ensimmäinen tutkimuspotilas on suomalainen.

Tutkimuspotilaan hoito on aloitettu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa.

”Solidarity-tutkimusta ei olisi Suomessa ilman Taysia, ja nyt ensimmäisen potilaan johdosta Tays ja Suomi saavat ansaitusti huomiota”, sanoo hankkeen kansallinen päätutkija, professori Kari Tikkinen Helsingin yliopistosta.

Tays on myös ensimmäinen suomalaissairaala, joka aikoinaan päätti osallistua Solidarity-hankkeeseen. Sittemmin mukaan on lähtenyt kymmenkunta muutakin sairaalaa Suomesta.

Tutkittavina malaria- ja syöpälääke

Pandemian alkuvaiheessa koronapotilaiden hoidossa käytettiin lääkkeitä sattumanvaraisesti kokeilemalla.

Solidarity-hankkeessa tutkitaan systemaattisesti, kuinka olemassa olevat, muihin tauteihin kehitetyt lääkkeet sopivat sairaalaan joutuneiden koronapotilaiden hoitoon.

Hankkeen ykkösvaiheen alustavat tulokset kertovat, että remdesiviiri-nimisellä lääkkeellä voi olla hieman suotuisaa vaikutusta. Lopullisia tuloksia odotetaan syyskuussa.

Nyt startanneessa kakkosvaiheessa selvitetään aluksi kolmen muun lääkkeen toimivuutta koronasairaiden hoidossa.

Tutkittavista lääkeaineista artesunaatti on malarialääke, infliksimabia käytetään immunologisissa sairauksissa, ja imatinibi on tarkoitettu syövänhoitoon.

Tampereella käytössä ovat infliksimabi ja imatinibi. Jos ne eivät toimi, ne voidaan vaihtaa muihinkin lääkkeisiin.

Seurannassa myös pitkäaikaisoireet

Solidarity-tutkimuksessa kerätään tietoa siitä, miten lääkitys vaikuttaa koronapotilaiden kuolleisuuteen, tehohoidon tarpeeseen, sairaalajakson pituuteen ja vakaviin haittatapahtumiin.

Suomessa on tarkoitus seurata myös potilaiden pitkäaikaisoireita.

Kari Tikkisen mukaan se, onko toisen vaiheen tutkimuslääkkeistä hyötyä koronapotilaille, voi selvitä jo ennen joulua.

Mittava tutkimushanke

Solidarity on mittava tutkimushanke, jonka ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 450 sairaalaa ja reilu tuhat tutkijaa yli 30 maasta. Tutkimuspotilaista suomalaisia oli noin 200.

Toisessa vaiheessa sairaaloita on mukana yli 6 000 yhteensä 52 maasta. Tutkijoita on runsaat 2 000, joista yli sata suomalaisia.

”Pandemiassa paras tapa saada nopeasti ja luotettavasti tietoa ovat isot yhteistyöhankkeet, joissa on satoja tutkimuskeskuksia ja riittävä määrä tutkimuspotilaita”, Tikkinen painottaa.

Hän muistuttaa, että vaikka Suomesta saataisiin mukaan kaikki sairaalahoidossa olevat koronapotilaat, heitä olisi tutkimusaineistoksi liian vähän.

”Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa Taysissakin tuli selväksi, että kansainvälisyys ja yhteistyö ovat oleellisia pandemian aikana”, sanoo Taysin päätutkija Jarno Rutanen.

(Kuva Tays) Tays Keskussairaalan rakennuksia Tampereen Kissanmaalla. Taysilla on sairaaloita myös muualla Tampereella sekä muissa Pirkanmaan kunnissa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia