Woikoski ja Neovolt aloittavat vihreän vedyn kehityshankkeen

Kaasuyhtiö Woikoski ja lappeenrantalainen startup-yritys Neovolt käynnistävät yhteisen hankkeen, jossa kehitetään vihreän vedyn tuotantoteknologiaa.

Kumppanukset pyrkivät tuomaan vihreään vetyyn uudenlaisen tulokulman.

Neovolt analysoi Woikosken Kokkolan vedyntuotantoyksikön energiatehokkuuden ja koko sähkökemiallisen prosessin ja sen kuormituksen. Tarkoituksena on nostaa yksikön tuotantoteho mahdollisimman korkeaksi ja painaa kustannukset mahdollisimman alas.

Optimoidulla käytöllä pyritään myös maksimoimaan laitoksen käyttöikä.

Woikosken yhdeksän megawatin laitos tuottaa vetyä ionivaihdetusta vedestä alkalielektrolyysillä.

Vuonna 2014 käynnistynyt laitos oli valmistuessaan Euroopan suurin elektrolyysimenetelmällä vetyä valmistava tehdas. Tehtaan lopputuotteena syntyy vedyn lisäksi ultrapuhdasta happea.

Vihreä vety on päästötön tuote

Vihreän vedyn valmistuksessa käytetään sähköä, joka on tuotettu päästöttömästi esimerkiksi tuulivoimalla. Vedyn tuotanto ja kulutus eivät näin aiheuta hiilidioksidipäästöjä.

Power to x (P2X) -teknologialla sähkö muutetaan toiseen energiamuotoon. Vihreä vety tuotetaan elektrolyysillä, jossa vety hajotetaan hapeksi ja vedyksi.

Vihreää vetyä voidaan käyttää korvaamaan maakaasua monissa raskaan teollisuuden sovelluksissa, esimerkiksi lannoitteiden ja teräksen tuotannossa. Kun vetyä käytetään polttoaineena polttokennoissa, se muutetaan takaisin sähköksi, ja päästönä syntyy vain vettä.

Perinteisin ja tuorein voimin

Woikoski on vuodesta 1882 toiminut perheyritys, jonka tuotteisiin kuuluvat vedyn lisäksi muun muassa argon, asetyleeni, helium ja typpi.

Neovolt on keväällä 2021 aloittanut startup, joka ponnistaa LUT-yliopistossa tehtävästä tutkimuksesta.

Yritys tarjoaa tehoelektroniikkaratkaisuja sekä vihreän vedyn elektrolyysituotantoon liittyvän tehon ja sähkönsyötön optimointia. Tavoitteena on saada päästöttömän vedyn tuotannosta mahdollisimman kannattavaa.

Uuden yhtiön perustajatiimillä on tutkimustyön lisäksi pitkä kokemus teollisuusmaailmasta.

(Kuva Woikoski Oy) Woikosken Kokkolan vetytehtaan tuotantomäärä on tätä nykyä noin 14 miljoonaa normikuutiota vuodessa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia