Yksisoluinen valo hohtaa Turun kaupunginteatterissa

Tiede ja taide kohtaavat Turun kaupunginteatterin uudessa Mareld-esityksessä, jota valaisee yksisoluisten mikrolevien tuottama valo.

Maailman merissä jo 77 miljoonaa vuotta eläneet panssarisiimalevät voivat saada aikaan bioluminesenssi-ilmiön, jolloin niistä tulee itsevalaisevia.

Yksisoluiset organismit mahdollistavat ihmisen joka toisen hengenvedon ja pitävät meidät elossa tuottamalla happea yhteyttämisen kautta. Mareld tekee näkyväksi solujen moniulotteisuuden.

Itsevalaisevat levät ovat lumoava näky. Kuva: Samuel Salminen

Esitykseen kuuluu sekä helposti omaksuttavaa populaaritiedettä että vaikeampaa kvanttitodellisuutta, jossa ajalla ja paikalla ei ole merkitystä.

Syyskuun 10. päivänä ensi-iltansa saava esitys on syntynyt Fern Orchestra -taiteilijakollektiivin ja Åbo Akademin tutkijoiden yhteistyönä.

Kaikkien 15 näytöksen tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Tuttu ilmiö myös kansanperinteestä

Itämeressä asustavien mikrolevien hohtama valo on tunnettu alueen kansanperinteessä jo satoja vuosia.

”Vaikka emme voi nähdä soluja paljain silmin, voimme nähdä niiden aikaansaaman myyttisen valoilmiön”, sanoo Conny Sjöqvist, joka toimii tutkijana Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksessa.

Sjöqvist on myös yksi Fern Orchestran jäsenistä ja itsekin mukana esityksessä.

Esitys herättää hänen mukaansa kysymyksiä siitä, kuinka aistimme ja tietomme rajoittavat kokemustamme todellisuudesta.

”Muodostamamme maailmankuva voi erota huomattavasti levien todellisuudesta, koska niiden havainnointipinta on täysin erilainen kuin omamme”, Sjöqvist pohtii.

Taide haastaa tutkijankin

Conny Sjöqvist kertoo, että häntä on esitystä rakennettaessa haastettu tutkijana monella tasolla.

”Ammatillinen maailmankuvani on kyseenalaistettu uudella tavalla”, hän kuvailee.

”Olen kertonut levistä tai oikeastaan yrittänyt määritellä, mitä niistä tiedetään tällä hetkellä. Siten olemme pystyneet osoittamaan, mikä on vielä tuntematonta ainakin meidän maailmassamme.”

Mareldissa matkataan meren kerrosten läpi turvallisesta ihmisyydestä yksisoluisen organismin toiseuteen. Siinä mietitään, miltä yksisoluisuus tuntuu ja voiko lajikumppanien hehkun aistia.

”Esitys haastaa vallitsevan maailmankuvan, jossa ihmisellä on taipumus alistaa luonto hallintaansa”, sanoo taiteilija Vespa Laine.

”Se on vastuutonta, ja toimintamme seuraukset siirtyvät seuraaville sukupolville. Lisääntynyt tieto sen sijaan muuttaa maailmankuvaamme ja selkiyttää asemaamme orgaanisessa kokonaisuudessa.”

(Kuva: Samuel Salminen) Mareld-esitys on yhtä aikaa valoteos, pimeysteos ja ääniteos, joka tutkii merenalaisuutta ja poimuttuvaa aikaa.

Aiheesta aiemmin: Salakavalat valaisevat levät hohtavat biotaidenäyttelyssä

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia