Salakavalat levät hohtavat biotaidenäyttelyssä

Liedon Vanhalinnassa Turun kupeessa avautuu 4. heinäkuuta biotaiteelle omistettu näyttely, jonka yhtenä tähtenä loistavat itsevalaisevat panssarisiimalevät.

Alexandrium ostenfeldii -levä tuottaa valoa, kun soluun kohdistuu turbulenssia. Vielä ei tiedetä, miksi levä näin tekee, mutta taiteilijaryhmä Fern Orchestra esittää oman teoriansa teoksessaan Aqua vivae.

Panssarisiimalevä on ainoa itsevalaiseva kasviplanktonlaji pohjoisella Itämerellä. Mikrolevä tuottaa sinistä valoa, jonka aallonpituus on juuri oikea matkaamaan pisimmälle vedessä.

Levää voi nähdä myös Suomen rannikon matalissa rantavesissä. Geneettiset tutkimukset viittaavat siihen, että laji on elänyt meressä koko sen olemassaolon ajan eli noin 8 000 vuotta.

Bioluminesenssi ei kuitenkaan ole panssarisiimalevän ainoa erityisominaisuus. Levä tuottaa myös kuolettavan myrkyllistä saksitoksiinia, joka voi lamauttaa ihmisen hermojärjestelmän.

Tuoreet tutkimukset kertovat, että myrkyllinen levä on lisääntymässä samaa tahtia kuin ilmasto lämpenee ja Itämereen kulkeutuu lisää ravinnepäästöjä.

Tomaatin vuoropuhelu valon kanssa

Åbo Akademin meribiologin Conny Sjöqvistin, valosuunnittelija Vespa Laineen ja äänisuunnittelija Markus Heinosen muodostama Fern Orchestra on mukana Vanhalinnan näyttelyssä myös toisella teoksella.

Kolmikon installaatio nimeltä Nexus – Plant Series III tutkii tomaatin ja valon vuoropuhelua ja etenkin sitä, oppiiko tomaatti hallitsemaan siihen kohdistuvaa paahtavaa valoa.

Näyttely on avoinna yleisölle 29. syyskuuta asti.

(kuvat) Fern Orchestra -ryhmän installaatiot yhdistävät valon, luonnon ja fotosynteesin.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia