Viitasammakoita on vaikea havaita luonnosta, mutta vesinäytteestä löydetty DNA paljastaa niiden esiintymisen alueella. Kuva: Terhi Alsila/Afry.

Ympäristö-DNA paljastaa piilottelevat eläimet – tehostaa viitasammakoiden inventointia

Menetelmää käyttivät viitasammakkojen kartoituksessa Oulun yliopisto ja konsulttiyhtiö Afry.

Ympäristö-DNA:n eli eDNA:n hyödyntäminen on osoittautunut käyttökelpoiseksi työkaluksi laji-inventoinneissa erityisesti vesiympäristöissä.

Eläinten etsimisen sijaan vesistöistä kerätään suodatettuja vesinäytteitä, joista analysoidaan mahdollisia merkkejä kohdelajien DNA:sta.

”Tutkimuksessa löysimme viitasammakon DNA:ta kaikilta 17 kosteikolta, joilta laji oli havaittu perinteisillä menetelmillä”, kertoo tutkimuksen päätekijä Suvi Olli Oulun yliopistosta.

”Lisäksi tutkimme kymmenen viitasammakolle sopivaa kohdetta, joista lajia ei ollut havaittu, ja löysimme merkkejä viitasammakoista kaikkiaan viidestä kohteesta.”

Tutkijat osoittivat myös, että eDNA-menetelmä pidentää tehokasta selvitysaikaa perinteiseen menetelmään verrattuna ainakin kuukauden.

Lajia vaikea bongata luonnosta

Viitasammakkoselvityksiä tehdään muun muassa rakennusprojektien yhteydessä, jos hankealueella on kosteikoita.

EU:n luontodirektiivillä suojellun sammakon havaitseminen luonnossa on hankalaa. Perinteisesti lajin esiintyminen on todettu kutuaikaisen soidinääntelyn perusteella.

Ongelma on, että viitasammakon soidinkausi on lyhyt, ja ääntelyyn voivat vaikuttaa esimerkiksi lämpötila ja erilaiset häiriötekijät, kuten sammakoita saalistavat linnut.

”Viitasammakon esiintyminen on helppo havaita, kun ne ovat äänessä”, kertoo tutkimukseen osallistunut ympäristökonsultti Petri Lampila Afrystä.

”Ilman ääntelyä lajin läsnäoloa on kuitenkin hyvin vaikeaa todeta, ja siksi vääriä negatiivisia havaintoja saattaa syntyä helposti.”

Korvaa perinteisen menetelmän tai täydentää sitä

Tutkijoiden mukaan eDNA-kartoitusta voidaan käyttää joko perinteisen menetelmän korvaajana tai sen täydentäjänä.

Kun kaksi menetelmää yhdistetään, lajin esiintyminen tulee todetuksi varmimmin. Näin saadaan lisäksi arvio viitasammakoiden yksilömäärästä.

Vertaisarvioidun tutkimuksen tulokset on julkaistu Environmental DNA -sarjassa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia